Honvédelmi erőpróba a Történelmi témaparkban

A szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskola, valamint egy keszthelyi középiskola csapata nyerte a Történelmi témaparkban pénteken megrendezett honvédelmi erőpróbát.

Nagy Ildikó

Május 21-e a magyar honvédelem napja. Ennek apropóján szervezett honvédelmi erőpróbát pénteken a Magyar Honvédség Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Irodája, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület és a Savaria Legio Egyesület.

Az erőpróbára - amelynek fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter volt  - huszonnégy  vasi és egy zalai csapat jelentkezett, a 12-14, illetve a 14-18 év közötti diákok két korcsoportban versenyeztek. A résztvevőknek elméleti totót is ki kellett tölteniük: az idei kérdések nagy része az ókori Savariára vonatkozott, de a Szombathely katonatörténete című kiállítással kapcsolatos információkra is rákérdeztek a  szervezők.

A gyakorlati próba a témaparkban zajlott, ahol a diákoknak számos izgalmas feladattal kellett megbirkózniuk: a kézigránátdobást és a skorpiólövészetet legalább annyira élvezték a fiatalok, mint az akadálypályát, amelyen bemálházott álcahálót kellett cipelniük, és  gépkarabéllyal felfegyverkezve kellett futniuk.

- Az ügyességen, gyorsaságon kívül az is számít, hogy tudnak-e a fiatalok csapatban dolgozni - mondta Ferge László százados, a szervezők egyike. - Vannak olyan gyerekek, akik a tanórákon nem tűnnek ki tudásukkal, itt azonban remekül teljesítenek - jegyezte meg Riczinger János, aki a kemenesamagasi iskolából hozta el diákjait.

A kemenesmagasi iskolások komolyan vették az erőpróbát, olyannyira, hogy az egyenpólójuk mellé terepszínű egyennadrágot is beszereztek a versenyre. Azon kívül, hogy csapatukkal a harmadik helyen végeztek, a tanárukra büszkék lehettek: Riczinger János május 18-án a Honvédelemért kitüntetés civileknek járó fokozatát vehette át Simicskó Istvántól, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától.

A honvédelmi erőpróbát a Gothard Jenő Általános Iskola csapata nyerte, a második helyen a sorkifaludiak végeztek, megelőzve a kemenesmagasiakat. A középiskolások mezőnyében egy keszthelyi csapat nyert, másodikak lettek a vépi szakképző diákjai, a harmadik helyezésnek az OÁMK Teleki Blanka Szakképző csapata örülhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!