Középiskolák összevonása: a savariasok folytatják a múlt heti demonstrációt

Folytatódtak a demonstrációk, tüntetések az iskolák bezárása, összevonása ellen Szombathelyen. Az ügyben csütörtökön születik döntés a közgyűlésen.

Ambrózai Zsuzsanna

Észérvekért  kiáltanak tanárok és diákok egyaránt. Tüntetnek, demonstrálnak, minden lehetőséget megragadnak,  hogy hallassák hangjukat, felhívják magukra a figyelmet. Nem értenek egyet a város tervezetével - legfőbb indokuk, nincsenek megfelelően alátámasztott szakmai érvek a bezárások, összevonások mellett. Röviden, tömören ez a mérlege az elmúlt két hét történéseinek az ügyben.

A Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és tanárai nem adják fel, kedd óta minden nap csendesen tüntetnek a városháza előtt. Csütörtökön is halkan demonstrálnak, amíg a közgyűlés dönt a sorsukról. Reménykednek, bár a félelem sokkal inkább áthatja mindennapjaikat.

A tervezet szerint a Savaria-t a Gépipari és a Puskás Tivadar iskolákkal vonnák össze - ez utóbbi vezetése alatt. Éppen ez az a pont, amit igencsak nehezményeznek. Ugyanis a pedagógiai átvilágítás éppen a Puskást hozta ki az egyik leggyengébb szakmai színvonalú iskolának  - mondja Meruczáné Fülöp Zsanett, a Savaria iskola egyik tanára. 
- Nem csak ez az, amit nehezményezünk, nem látjuk ésszerűnek azt sem, hogy miért a szakképzési törvény végleges formája előtt akarnak ebben a kérdésben dönteni. A legfájóbb azonban mégis az, hogy nem tudnak olyan szakmai indokot felmutatni, amely ténylegesen ezt a változtatást szorgalmazná - teszi hozzá a tanárnő.

A diákok kicsit más oldalról közelítik meg a történéseket. Sokszor elkeseredettek, szertnének abba az iskolába járni a továbbiakban is, ahova jelentkeztek. - Nem akarunk más pecsétet a bizonyítványainkon - mondják. Megszokták, megszerették az intézményt, ehhez az iskolához kötődnek. - Ha máshová szeretnének járni, oda jelentkeztek volna. A csatlakozással semmi sem lenne ugyan olyan -  teszik hozzá.

A csendes demonstrációra öt, hat osztály tanulói és tanárai vonultak ki délután egykor, szerdán. Azok a tanulók érkeztek a városháza elé, akiknek nem érinti a tantárgyi óráikat, hiszen ettől még az oktatást, a munkát folytatni kell. Műsorral nem, de transzparensekkel készültek bíznak abban, hogy a csend lehet a fegyverük.

Savaria: cél az önállóság megőrzése

A savariások a múlt héten csatlakoztak a Gépipari iskola demonstrációjához, szimpatizánsként jelen voltak a csütörtöki rendezvényen. Az igazgató, dr. Tatai-Szabó Miklós akkor azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy önálló tüntetést tartanának.

Sümegi Tamás  igazgatóhelyettes szerdán elmondta, kihasználják az utolsó alkalmat is, hogy felhívják a városi vezetők figyelmét, ne hozzanak elhamarkodott döntést a kérdéskörben. A mostani akciót a diákok kezdeményezték.

A múlt héten átadták a több mint 14500 összegyűjtött aláírást, valamint petíciójukat, de újabb gyűjtésbe már nem kezdtek. Az e heti demonstráció a folytatása a múlt hetinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!