Megölték Pakisztánban a tálibok vezérét, Omar mollát, tálib cáfolat

Megölték Pakisztánban az afganisztáni tálibok vezérét, Omar mollát - közölte egy magántévé hétfőn; a tálibok cáfolták a hírt.

MTI

    "Omar molla Kvettából Észak-Vazirisztánba tartott, amikor megölték" - jelentette adását megszakítva az afgán TOLO televízió. Részletekkel azonban nem szolgált arról, hogyan és ki ölte volna meg a fanatikus tálib mozgalom szellemi vezetőjét, aki fő szövetségese volt az al-Kaida terrorszervezetet alapítójának, a nemrég megölt Oszama bin Ladennek.
   
A biztonsági szervek egy tisztségviselője megerősítette a halálhírt, kijelentve, hogy "helytálló a hír, miszerint Omar mollát megölték". Részleteket mindazonáltal ő sem tudott mondani. A tisztségviselő annyit hangsúlyozott, hogy a tálib vezetővel Pakisztán területén végeztek.
   
A NATO vezette szövetséges erők egyelőre nem reagáltak a hírre.
   
Az afganisztáni kormány megdöntéséért harcoló tálib mozgalom egy szóvivője azonban cáfolta, minden alapot nélkülözőnek nevezte az Omar haláláról szóló hírt az afganisztáni iszlám hírügynökségnek (AIP) nyilatkozva. Az AIP azt írta, azért kereste meg a tálibok egyik szóvivőjét, hogy megkérdezze arról a Kabulban elterjedt híresztelésről, miszerint a tálibok már öt napja nem tudnak kapcsolatba lépni vezérükkel.
   
"Afganisztánban tartózkodik, ép és egészséges" - mondta Zabihullah Mudzsahid telefonon hírügynökségeknek. Parancsnokaival a katonai műveletek irányításával van elfoglalva - tette hozzá.
   
Az afgán titkosszolgálatok az AP amerikai hírügynökség kérdésére azt válaszolták: nincs értesülésük arról, hogy Omar mollát megölték volna.
   
A pakisztáni média egy korábbi jelentése szerint, miután az al-Kaida fejét alig három hete, május 2-án megölte abbotábádi rejtekhelyén egy amerikai kommandó, a pakisztáni titkosszolgálatoktól valakik egy "jóakarón" keresztül megüzenték a tálib vezetőknek, hogy el kell hagyniuk Pakisztánt. Az első híradás szerint Omar molla úton volt Kvettából az afgán határ mellett elterülő Észak-Vazirisztán tartományba, amikor végeztek vele.
   
A tálibok szellemi vezetőjét azóta próbálta felkutatni az amerikai hadsereg, hogy 2001 végén az Egyesült Államok vezette afganisztáni hadjáratban megdöntötték az általa 1996-ban létrehozott szélsőséges iszlamista rezsimet, amely menedéket nyújtott a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadás kitervelőjének, Oszama bin Ladennek. Fejére 10 millió dolláros vérdíj volt kitűzve.
   
A bin Laden ellen három hete végrehajtott, sikeres kommandós akció óta az amerikai hatóságok több ízben is értésre adták, hogy titkosszolgálati műveleteik következő fő célpontja Omar molla lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!