Nem volt a kapitány a fülkében a francia Airbus lezuhanása előtt

A 2009-ben szerencsétlenül járt Air France-járat kapitánya nem volt a pilótafülkében a lezuhanáshoz vezető jelenségek észlelésekor, állította vasárnap a Der Spiegel német hírmagazin a fekete dobozok kiértékelésére hivatkozva.

MTI

Az Atlanti-óceánba zuhant járat fekete doboza a lap szerint rögzítette Marc Dubois hangját, amint a pilótafülkébe berohanva adott utasításokat. "Utasításokat kiáltott a két másodpilótának, hogyan mentsék meg a repülőt" – idézte a Spiegel legfrissebb számában a vizsgálat egyik szakértőjét.

A gép Rio de Janeiróból tartott Párizsba. 228-an - köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar - utaztak rajta. A katasztrófát senki sem élte túl. A BEA május ötödikén találta meg a két fekete dobozt az Atlanti-óceánban, 3900 méteres mélységben.

A szerencsétlenség okáról eddig csak találgatások voltak, remények szerint a rejtély megoldásához nagyban hozzájárulhatnak a - tengerből nemrég kiemelt - két fekete doboz által mentett adatok, a pilótafülkében rögzített beszélgetések elemzése.

Korábban azt feltételezték, hogy a pilóták maguk irányították a gépet egy viharzónába. A fekete doboz által őrzött útvonal azonban arra enged következtetni, hogy a legénység megpróbálta megtalálni a lehető legkíméletesebb repülési pályát és így kivezetni a gépet a viharzónából. Az adatokból az következik, hogy kezdetben siker koronázta kísérletüket, mert a doboz nem jelzett erőteljesebb turbulenciát. Viszont a Der Spiegel által idézett forrás szerint jegesedés zavarta meg a gép sebességmérőjének működését.

"A fekete doboz röviddel a sebességmutató meghibásodása után a gép meredek felemelését rögzítette" - mondta el a szakértő. Ez a felhajtóerő vészes csökkenését, majd a gép zuhanásba fordulását okozhatta.

Az nem világos, hogy a pilóták észlelték-e a repülőgép szokatlan viselkedését. Elképzelhető az is, hogy ebben a pillanatban avatkozott be az Airbus robotpilótája - az Airbus erről nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy még folyik a vizsgálat.

A fekete dobozokon kívül a kutatóknak múlt héten sikerült két holttestet és a roncs számos alkatrészét is a felszínre hozni, további közel ötven áldozat tetemét is megtalálták a tenger mélyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!