Spanyol uborkától megy a németek hasa, itthon is fokozottan ellenőriznek

Terjed a hasmenésjárvány Németországban. Csütörtök délelőtti értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt. Magyarországon a vidékfejlesztési miniszter azonnali hatállyal elrendelte a spanyol eredetű, friss fogyasztásra szánt zöldségfélék ellenőrzését.

MTI

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC-baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. Az elmúlt évekből már ismert járvány ezúttal minden korábbinál gyorsabb ütemben terjedt, a 16 német tartomány közül már 14-et érint. Csaknem 150-en vannak életveszélyes vagy rendkívül súlyos állapotban, a fertőzöttek túlnyomó többsége felnőtt nő.
   
Továbbra is inkább csak találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a tényleges kórokozó. A Robert Koch országos járványügyi intézet előző esti közleményében arra gyanakodott, hogy a fertőzés forrása elsősorban észak-németországi zöldség - paradicsom, saláta, illetve uborka - lehet. A lakosságot arra szólította fel, hogy nyers formában lehetőleg kerülje e zöldségfajták fogyasztását. Az intézet igazgatója ugyanakkor elismerte, hogy konkrét bizonyítékokkal nem rendelkeznek. Következtetésüket a fertőzöttekkel folytatott beszélgetésekre, illetve ennek kapcsán arra alapozták, hogy az elmúlt időszakban az érintettek mit fogyasztottak a leggyakrabban. A feltevések szerint egyébként helytelen trágyázás az oka annak, hogy a szóban forgó élelmiszerek a fertőzés forrásai lehetnek.
   
A németországi zöldség- és gyümölcskereskedők szövetsége csütörtökön visszautasította a Robert Koch Intézet feltételezését. A szövetség kizárta, hogy a termelői által forgalmazott zöldségfélék lehetnek a fertőzés forrásai. Úgy vélekedett, hogy az általa megalapozatlannak tartott gyanú  katasztrofális következményekkel járhat a kereskedők számára.
   
A német parasztok szövetsége nem zárta ki, hogy a járványt nem németországi, hanem külföldről beérkezett termék okozza. Megfigyelők szerint mindez jól jelzi a kórokozóval kapcsolatos teljes tanácstalanságot, illetve bizonytalanságot.

OLDALTÖRÉS: Az ÁNTSZ riasztotta a kórházakat a hasmenésjárvány megelőzése érdekében

Az ÁNTSZ riasztotta a kórházakat a hasmenésjárvány megelőzése érdekében

Az ÁNTSZ riasztotta a kórházakat a hasmenésjárvány megelőzése érdekében

Az ÁNTSZ riasztotta a kórházakat a hasmenésjárvány megelőzése érdekében

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az összes kórházat figyelmeztette: ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos pénteken, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Unió arról tájékoztatott, hogy a gyanú szerint Németországban spanyolországi uborka okozhatta a megbetegedéseket, a végleges beazonosítás viszont még nem történt meg. Azt sem lehet még tudni, hogy Magyarországra érkezett-e ebből az uborkából - tette hozzá.
   
Közlése szerint a betegség akár súlyos szövődményekkel is járhat. Kiemelte: annak, aki megbetegedett, nem szabad antibiotikumot, sem hasfogót adni, a lényeg a folyadékpótlás. A megelőzés érdekében fontos a tiszta zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, valamint a rendszeres kézmosás - hangsúlyozta Szabó Enikő.

OLDALTÖRÉS: A spanyol friss zöldségeket fokozottan ellenőrzi az MgSzH

A spanyol friss zöldségeket fokozottan ellenőrzi az MgSzH

A spanyol friss zöldségeket fokozottan ellenőrzi az MgSzH

A spanyol friss zöldségeket fokozottan ellenőrzi az MgSzH

A Németországban történt megbetegedések miatt a magyar fogyasztók védelme érdekében a vidékfejlesztési miniszter azonnali hatállyal elrendelte a spanyol eredetű, friss fogyasztásra szánt zöldségfélék ellenőrzését.

Az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH)  szakemberei fokozottan ellenőrzik a spanyol eredetű zöldség szállítmányokat. A mikrobiológiai vizsgálatok eredménye alapján a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket, és a kifogásolható termékeket kivonja a forgalomból, elrendeli azok megsemmisítését.

AZ MgSzH felhívja az élelmiszervállalkozók (áruházláncok, importőrök, kereskedők) figyelmét, hogy csak saját önellenőrzésben elvégzett, kedvező eredményű, megelőző, biztonsági mikrobiológiai vizsgálatok után hozzanak forgalomba spanyol eredetű és/vagy német kiszerelésű uborka szállítmányokat.

Az MgSzH felhívja mind a lakosság, mind az étkeztetéssel foglalkozó vállalkozások figyelmét a zöldség-gyümölcs termékekkel kapcsolatos megelőzést szolgáló alapvető higiénés szabályok betartására.

Hatóságunk európai ügyeleti rendszere (RASFF) biztosítja, hogy érintettség esetén azonnal meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket  a  szennyezett élelmiszer ártalmatlanítására.

OLDALTÖRÉS: Diplomáciai háborút okozhat a németországi hasmenésjárvány

Diplomáciai háborút okozhat a németországi hasmenésjárvány

Diplomáciai háborút okozhat a németországi hasmenésjárvány

Diplomáciai háborút okozhat a németországi hasmenésjárvány

Diplomáciai háborúhoz vezethet a németországi hasmenésjárvány, amely eddig négy halottat és több száz megbetegedést követelt.

A hamburgi higiéniai intézet ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy az EHEC bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán. Berlini értesülések szerint Madridban megdöbbenéssel, illetve hitetlenkedéssel fogadták a hírt. Az illetékes spanyol hatóságok egyelőre hivatalosan nem nyilatkoztak, állásfoglalást későbbre ígértek.
   
A coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. Csütörtöki értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt.
   
A Robert Koch német országos járványügyi intézet szerda esti közleményében még arra gyanakodott, hogy a fertőzés forrása elsősorban észak-németországi zöldség - paradicsom, saláta, illetve uborka - lehet. Az intézet a lakosságot arra szólította fel, hogy nyers formában lehetőleg kerülje az említett zöldségfajták fogyasztását. A hírek szerint a felhívás nyitott fülekre talált, és paradicsomot, uborkát, valamint salátát szinte egyáltalán nem vásároltak az emberek.
   
A hamburgi higiéniai intézet illetékese csütörtök délután megerősítette, hogy az EHEC baktérium nyomait több Spanyolországból származó, kisebb méretű salátauborkán is kimutatták. Az intézet képviselője azt azonban nem zárta ki, hogy a spanyol uborkán kívül a kórokozó baktériumot más élelmiszereken is felfedezhetik. Mindenesetre a spanyol uborka árusítását szinte valamennyi élelmiszer-áruházlánc egy csapásra beszüntette.
   
A német parasztok szövetsége egyébként - még a hamburgi bejelentés előtt - lehetségesnek tartotta, hogy a járványt nem németországi, hanem külföldről beérkezett termék okozza. A szövetség most arra szólította fel a lakosságot, hogy semmi esetre sem spanyol, hanem csak német uborkát vásároljon. Egyben annak a reménynek adott hangot, hogy a hamburgi bejelentés az emberek, illetve a vásárlók körében kialakult szorongás enyhüléséhez vezethet.
   
A hatóságok viszont arra intettek, hogy egyelőre nincs helye a megkönnyebbülésnek. A vizsgálatokat tovább folytatják, és megvárják, hogy miként terjed tovább a hasmenésjárvány. Az egészségügyi illetékesek egyelőre nem oldották fel a német uborka, valamint a paradicsom és a saláta fogyasztásának közvetett zárlatát sem.

 

OLDALTÖRÉS: A spanyol hatóságok nyugalomra intenek

A spanyol hatóságok nyugalomra intenek

A spanyol hatóságok nyugalomra intenek

A spanyol hatóságok nyugalomra intenek

"Feltétlen nyugalomra" intett a spanyol élelmiszerbiztonsági hivatal azt követően, hogy a hamburgi higiéniai intézet csütörtökön közölte, az EHEC bélbaktérium kiváltotta hasmenésjárvány kórokozóját megtalálták a Spanyolországból importált salátauborkán. A bejelentést a német kormány még nem erősítette meg.

Roberto Sabrido, a hivatal elnöke elmondta, az Európai Uniótól, illetve Németországtól nem kaptak hivatalos értesítést a járványról, így egyelőre nem tehetnek semmit az ügyben. Sabrido hangsúlyozta, eddig egyetlen hasonló esetet sem regisztráltak az országban, és már csak ezért is "feltétlen nyugalmat" kérnek.
   
A Spanyol Gyümölcs- és Zöldségexportőrök Szövetsége (Fepex) is közölte, hogy nem érkezett hozzájuk hivatalos megállapítás arról, hogy valóban egy bizonyos fajta, Spanyolországban termesztett uborka a véres hasmenéssel járó fertőzés forrása. José María Pozancos, a Fepex igazgatója elmagyarázta, hogy amennyiben bármiféle egészségügyi probléma merül fel egy import- vagy exportáruval kapcsolatban, akkor erről az érintett országnak hivatalos bejelentést kell tennie, amit jelen esetben Németország még nem tett meg.
   
A coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. Csütörtöki értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!