Hagyományteremtő pálinkafesztivál Győrváron

Új hagyományt teremtenek a Hegyháton. Július 2-án rendezik meg az I. Birkás Pálinka Fesztivált és másodjára a megyei nyílt pálinka és párlat versenyt.

Kozma Gábor

A győrvári pálinkafesztivál mintegy betetőzése annak a folyamatnak, amely a pálinkatörvényként is emlegetett, V. Németh Zsolt nevéhez fűzdő jogszabálynak és Birkás István győrvári vállalkozó, a fesztivál házigazdája, minőségi főzeteinek tudható be. Ebben partner a NAV Vám és Pénzügyőr Igazgatóság megyei szervezete, amelynek nevében Süveges Gábor pénzügyőr őrnagy tájékoztatott. 

- Valóban nagy jelentőségű események előtt állunk - fogalmazott. - A győrvári fesztivált, illetve szakmai napot, amely július 2-án eredményhírdetéssel zárul, értelemszerűen megelőzi a nevezés. A szükséges nyomtatvány, nevezési lap a NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságán, valamint a megyei bérfőzést végző szeszfőzdékben vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető - mondta el a tiszt. Hozzátéve: jelentkezni június 23-án, csütörtökön éjfélig lehet, vagyis még nem késő.

A versenyen indulóknak pálinkát, párlatot, fajtánként egy liternyit, két, egyenként fél literes palackban kell eljuttatniuk a NAV címére (Szombathely, Széll K. u. 24 szám). Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat, de az italok eredetét igazolni kell - tájékoztattak.

A versenyre gyümölcs, törköly, ágyas pálinka párlattal, illetve likőrrel, például mézes, dió  lehet nevezni, az italokat minősítik. Ennek nyomán kiadják a Champion, azaz a verseny legjobb pálinkája, párlata, és a Vas megye legjobb pálinkája, párlata díjat.

- Ezen termékeket megőrizendő kincsként helyezzük majd el a NAV igazgatósági vitrinében - hallottuk. A bíráló bizottság 13 tagból áll, a társadalmi zsűri 3 tagú.

Ennek elnöke V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. Birkás István, a fesztivál házigazdája elmondta: gőzerővel készülnek, rajtuk nem múlik a seregszemle sikere. 

- Úgy látom, egyre jobb párlatok készülnek és mérkőznek meg egymással. Az első győrvári fesztivál bizonyára újabb lehetőségeket teremt majd a kultúrált nemzeti italfogyasztásban. -

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!