Hogyan védekezzünk a kólibaktérium gyilkos mutánsa ellen?

A szakemberek még mindig nem tudják, hogy mi okozhatja a hasmenéses járványt. A legfrissebb hírek szerint egy új baktériumtörzs jött létre, s ez felel a megbetegedésekért. Bár Magyarországon még nem regisztráltak megbetegedést, a kórházakban fel kell készülni egy lehetséges járványra. A Markusovszky kórháznak van járványügyi intézkedési terve, az orvosok és a kórházi dolgozók tudják, hogy mit kell tenni ilyen esetekben.

Bajdó Bettina

A magyaroknak is érdemes óvatosnak lenniük, olyan járvány ugyanis még nem volt, ami megállt volna a határnál. Ausztriában és Csehországban is észlelték már a kórokozót, ezért igen nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is van a német hasmenésért felelős baktériumból.

Dr. Schneider Ferenc főorvos, a Markusovszky kórház infektológiai osztályának vezetője elmondta, hogy folyamatosan figyeli a hasmenéses járvánnyal kapcsolatos híradásokat.

- A héten kiderült, hogy nem a spanyol uborka okozta a hasmenéses járványt Németországban, egyelőre még nem sikerült azonosítani a kólibaktérium forrását - folytatta a főorvos. - A berlini Robert Koch Intézetben folyamatosan dolgoznak a szakemberek, hogy kiderítsék, honnan származik ez a baktériumtörzs. Ez a baktérium egyébként a szarvasmarha bélrendszerének állandó lakója, az emberi szervezetben betegséget okoz. Volt már egy-két olyan járvány, ahol ez a baktériumtörzs volt a felelős a megbetegedésekért. Az 1982-es amerikai, úgynevezett hamburger-járványban hasonló baktériumot mutatták ki. Akkor a húsban találták meg a járvány felelősét.

A főorvos hozzátette, a kólibaktériumnak több tucat fajtáját ismerjük, egy részük a kisgyermekek bélfertőzését, más részük az utazók hasmenéses betegségét okozza. A németországi járványtörzs mindkét előzőtől különbözik, az eddigiek során inkább nők és idősek betegedtek meg miatta.

- A megbetegedésekért felelős baktérium a kólik között is különleges - emelte ki az osztályvezető. - A toxinja ugyanis veseelégtelenséget, súlyos vérszegénység okozhat, és idegrendszeri tünetekkel is járhat. Nem kezelhető antibiotikummal, az elpusztított baktériumokból kiszabaduló toxin ugyanis súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Hasmenés esetén egyébként is ritkán alkalmazunk antibiotikumot, mivel a legtöbb esetben, főleg, ha vírus okozta megbetegedésről van szó, hatástalan lenne. Általában a hasmenés egy-két nap alatt elmúlik, ilyen esetekben a folyadékpótlásra helyezzük a hangsúlyt, a legfontosabb a folyadékegyensúly fenntartása. Bőven kell folyadékot fogyasztani, és ha ez nem lehetséges, akkor infúziót kell bekötni a betegnek.  Az intenzív osztályra veseelégtelenség miatt kerülő betegek dialízisre szorulnak, s vérátömlesztésre is szükségük lehet.

Dr. Schneider Ferenc elmondta még, hogy a kórháznak van járványügyi intézkedési terve, így felkészültek minden eshetőségre. Az orvosok és a kórházi dolgozók tudják, hogy mit kell tenni ilyen esetekben.

- Hat évvel ezelőtt szalmonellajárvány volt, akkor száznál is több beteg került kórházba, és öten haltak meg - fűzte hozzá a főorvos. - Tudjuk, hogy mit kell tennünk ilyen megbetegedéseknél. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal küldött egy útmutatást, mit kell tennünk, ha Németországból hazaérkező beteg jelentkezik nálunk hasmenéses panaszokkal.

Kikérdezés és alapos vizsgálat után lehet dönteni a teendőkről. A közfürdők vendégeinek is felhívják a figyelmét a fürdő használata előtti gondos tisztálkodásra, és arra, hogy hasmenéses panaszokkal senki ne látogassa a fürdőt.  A laboratóriumok számára is készült tisztifőorvosi útmutatás.

Az év során folyamatosan vannak olyan betegek, akik hasmenés miatt kerültek kórházba, ám halmozódásról nem érkezett hír. Előfordulhat calici vagy rotavírus miatti megbetegedés. A megelőzés érdekében érdemes néhány alapelvet betartani.  A sütés, főzés, hámozás és a kifogástalan konyhai higiénia az ételfertőzések többségét megelőzi. A kézmosásra is fokozottan figyeljünk oda.

Rendkívül erős és fertőző az új baktérium

Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője szerint eddig még nem azonosítottak ilyen erős és fertőző e-koli baktériumot. Német kutatók szerint az új baktérium két e-koli baktérium törzsét hordozza magában. A baktérium okozta hasmenéses járvány még hónapokig eltarthat, és lehet, hogy soha derül ki, mi okozta. Ijesztő, hogy egyre többen kerülnek Németországban kórházba, s nagyon sok betegnek válságos az állapota. Nekünk is fel kell készülnünk a járványra, s fontos, hogy az alapvető higiéniai előírásokra is odafigyeljünk. Elengedhetetlen a gyakori kézmosás, különösen zsúfolt helyen való tartózkodás után. Amennyiben folyóvízben történő kézmosásra nincsen mód, baktériumölő hatású kéztörlőkendő használata javasolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!