Kártyacsata: bojkottálhatják a kézművesek a Savaria karnevált

Bojkottra készülnek a kézművesek abban az esetben, ha a 2011-es Savaria Történelmi Karneválon a szervezők bevezetik a kártyás fizetést. Az iparosok azt mondják, a plasztik megöli az impulzusvásárlást, és a kiadásaik is nőnek.

Peltzer Géza

A Savaria Történelmi Karneválon a rendezők idén be akarják vezetni a kártyával történő fizetést. Az elképzelés nem nyerte el a karneválon részt venni akaró kézművesek tetszését.

A kártyás rendszer bevezetéséről értesültek azok a kézművesek is, akik rendszeresen eljönnek augusztusban Szombathelyre. Oly mértékben erős bennük az ellenállás, hogy érdekvédelmi szervezetet hoztak létre Kézműves Összefogás néven. A Kézműves Összefogás egyik alapítója, Passa Gábor, Barcson élő bőrdíszműves elmondta, tudomása szerint az egyik szervezőnél, az Ördögszekér Bt-nél a vásárra jelentkezett 160 kézműves közül legalább 140 visszamondta a vásáron való részvételt a kártyás fizetés bevezetése miatt.

Ha a másik két szervező cégnél is hasonló a helyzet, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kézművesek zöme jelenleg bojkottálja a Savaria Történelmi Karnevált.

Az iparos hozzátette: több aggályuk is van az új fizetési módszerrel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a drága helypénzen kívül bevételük 10 százalékát be kellene fizetniük forgalmi jutalékként, de nem mellékes az sem, hogy hatezer forintért meg kell venniük a kártyaolvasó berendezést.

- A kártyás fizetési módszer teljesen megöli az úgynevezett impulzusvásárlást is - folytatja az iparos. - Vagyis, ha a vevő meglát a standon egy értékes cikket, amelynek megvásárlására nem készült, és készpénzért megvenné, nem fog visszamenni a  feltöltőhelyre, hogy annyi pénz tegyen a kártyára, amivel már meg tudja vásárolni a terméket. Gond az is, hogy a karneválra érkezőket a környező vendéglátóhelyek olcsóbban ki tudják majd szolgálni, így félő, hogy oda vándorol a látogatók nagy része. Kiszámoltam: a mostani áraim mellett negyven százalékot tesz ki az összes költség - helypénz, forgalmi jutalék, a leolvasó berendezés ára -, ami rendkívül magas, így nem tudom vállalni a részvételt. Sajnos vannak már negatív tapasztalataink is a kártyás fizetési rendszerrel kapcsolatban: a Millenárison nemrég volt egy gasztronómiai rendezvény, kézműves társaim a mai napig nem kapták meg az utolsó napra esedékes bevételt.

Mérei: Biztosan megegyezünk

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: másutt szerzett pozitív tapasztalatok alapján vágtak bele a kártyás fizető rendszerbe. A jutalék itt alacsonyabb, mint másutt, és biztos abban, hogy meg tudnak egyezni jövő héten a kézművesekkel.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!