Szombathelyi lánglovagok: több mentés, mint oltás

A 2010-es munka számokban: 36 település, 570 négyzetkilométer, közel 111 ezer lakos. A feladat nagy, de a szombathelyi tűzoltóságnak tavaly is sikerült megbirkóznia vele.

Prófusz Péter

A megyeszékhely közgyűlése júniusi ülésén meghallgatta a városi tűzoltóság 2010. évi munkájáról szóló beszámolót. A nehézségek ellenére szakmai és gazdasági szempontból is fennakadások nélkül sikerült biztosítani a  tűzoltóság működését. Az alábbiakban a beszámoló érdekesebb részeiből szemezgetünk, a teljesség igénye nélkül.

A parancsnokság illetékességi területén tavaly összesen 294 esetben végzett hatósági ellenőrzést. Jelentős probléma volt, hogy egyes,  mozgásképtelen időskorúakat nagy számban befogadó szociális intézményekben a megváltozott körülményeket nem követték a szükséges tűzvédelmi átalakítások. A városi tűzoltóság elsődleges működési körzetébe egyébként 36 település tartozik. Ez közel 570 négyzetkilométer területet, valamint körülbelül 111 ezer lakost jelent. Ezeken a területeken a tűzesetek aránya tovább csökkent. Főként a tarlótüzek (29 eset) és az avartüzek (55) növelték egy-egy hónap eseményszámát. 

Nőtt viszont a műszaki mentések száma. Viharkárok nem fordultak elő kirívóan sokszor, a tűzoltóknak tavaly összesen 125  alkalommal kellett ilyen esetnél beavatkozniuk. A tűzoltóság a legtöbb riasztást tavaly is a nyári hónapokban kapta.
 
2010-ben a tűzoltóság működésére fordított kiadás mintegy 457 millió forint volt. A tavalyi büdzsé dologi kiadásokra tervezett előirányzata a működési feltételekhez nem volt elegendő, így azt korábbi pénzmaradványból, saját bevételekből, valamint átcsoportosított személyi juttatásokból egészítették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!