Borturizmus a Vashegy túloldalán

Vashegy osztrák oldalán a borturizmus fejlesztése érdekében faházakat építenek, így aki igényli, a szőlők között is alhat.

Erős D. Zoltán

A Vashegy osztrák oldalán egymást érik a boros rendezvények. Legutóbb a Sixpack csoport barátai gyűltek itt össze. A társulás hat helyi borász összefogása, akik közösen szerveznek programokat, s viszik piacra a legjobb boraikat. A mostani eseményre az ország minden részéből érkeztek borbarátok. A szőlőhegyen lévő, stílszerűen a seregélyeket riasztó kereplőről (Ratschen) elnevezett étteremben megrendezett gálavacsorán a borászok maguk mutatták be boraikat.

A jó hangulathoz hozzájárult Savaria Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló együttes műsora is. A program másnap délelőtt egy hegyi túrával folytatódott, ahol a borbarátok az idei kilátásokról kaphattak képet. Útközben több pincébe is belátogattak, ahol a tavalyi illetve tavalyelőtti borokat kóstolhattak. Itt a legtöbb pince alkalmas kisebb-nagyobb csoportok fogadására.

A kóstolgatás délután az étterem előtti területen folytatódott, ahol a Sixpack borászok már teljes kínálatukat bemutatták, s borbarátok megismerkedhettek a Fertő-tó menti Golsból érkezett, kiváló borászok alkotta Pannobile szerveződés boraival is. Innen az utolsó vendég hajnalban távozott.

Az őszi szüreti programok során már a szállással sem lesz gondjuk a vendégeknek. Ugyanis az étterem közelében, a szőlőhegyen épülnek azok a fából készült házikók, amelyek a tervek szerint augusztus közepétől fogadják a vendégeket. A természetbarát épületek energiaellátása kis szélkerekek, valamint napelemek segítségével történik. Ez a fejlesztés mintegy 800 ezer euróba került, s nem csak a boros rendezvények idején, hanem folyamatosan a vendégek rendelkezésére áll majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!