CACIB: sok-sok kutyaszépség Oladon

Szebbnél szebb kutyák lepték el szombaton és vasárnap az Oladi Művelődési Központ nagy kertjét. A megyeszékhelyen és Oberwartban (Felsőőr) párhuzamosan rendezték meg ezen a hétvégén a nemzetközi (CACIB) kutyakiállítást. 1200 kutyát hoztak el a tulajdonosaik, öt-hat ezer látogató érkezett a rendezvényre.

Némethy Mária

Szombaton Szombathelyen a pásztorkutyák, az őrző- védőkutyák, a terrierek, a  társasági kutyák és az agarak szerepeltek a nemzetközi zsűri előtt a szépségversenyen és  a kiállításon. A többi fajta - tacskók, szánhúzók, dalmaták, vizslák és a retrieverek - versenyét az osztrák városkában, Oberwartban rendezték meg. Vasárnap  a Szombathelyen bemutatott, pontozott  kutyákat szállították  oda, azokat meg ide a tulajdonosaik. 

-Az ebtenyésztők kihasználják a helyzetet, mert így egy hétvégén osztrák és magyar  nemzetközi minősítést is szerezhetnek - magyarázza Gellén Tibor, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Szombathelyi Szervezetének elnöke.

A kiállítást szombaton délelőtt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy nemzetközi rendezvénynek ad helyet a vasi megyeszékhely,  hogy ennyi kutyatulajdonos és kutyabarát jött el.  Az ebtulajdonosokon kívül elsősorban kisgyermekes családokat csábított  a rendezvény. 1200 kutyát neveztek be a nemzetközi kiállításra, amely öt-hat ezer látogatót vonzott  Szombathelyre. A megkérdezett tenyésztők egybehangzóan dicsérték a rendezést, a szervezést is.

Nagy gyakorlatuk van ebben a szombathelyieknek. A többféleképpen jubiláló kutyás szervezet - 40 éve alakult,  15 éve rendez CACIB-os, azaz nemzetközi kutyakiállítást, taglétszáma 130-160 között mozog, az oladi dombon szakképzett emberrel kutyaiskolát működtet - elnöke,  Gellén Tibor elpanaszolta:

- Sajnos a város nem kellőképpen támogatja a rendezvényünket. Ennyi embert idevonzunk, több külföldi napokig marad még, a nemzetközi versenybírók tülekszenek, hogy ide eljöhessenek, mert kivételes bánásmódban részesülnek, például a legjobb hotelben szállhatnak meg,  viszem őket kirándulásra is az Őrségbe,  de sem a turisztikai ágazat, sem az önkormányzat nem igazán karol föl bennünket. A polgármester úrtól kaptunk 100 ezer forintot, de a helyszín bérléséért kifizetünk 400 ezret. Legalább ezt engednék el.  Pápa, Esztergom 300-500 ezer forinttal támogat ilyen  kutyakiállítást.

Hatalmas  sátrat állítottak fel, így a kisebb testű kutyák védve voltak a nap ellen. Hallottuk tenyésztőiktől: ez a figyelem  csak Szombathelyre jellemző, ahol   nemzetközi kutyakiállítás  lesz  jövőre is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!