Dukat Fest folklórfesztivál: nagydíjas lett a SEK Szökős Néptáncegyüttese

A Nemzetközi Néptánc Szövetség által rendezett Dukat Fest folklórfesztiválról a Legstílusosabb táncelőadás nagydíját hozta el Savaria Egyetemi Központ szökős néptáncegyüttese.

Bajdó Bettina

A fesztivált idén a bosznia-hercegovinai Banja Lukában rendezték meg június 18-22-a között. Magyarországról a Szökős Néptáncegyüttes volt az egyetlen, amely bemutatkozhatott a Dukat Festen. A szervezők még januárban választották ki az együttest.

A fesztiválon szereplők közé bekerülni komoly szakmai elismerés, hiszen a nevezéssel együtt egy DVD-t is el kellett küldeni, amelyen egy versenyszám színpadi felvétele szerepelt. Az ítészek ez alapján értékelték az együtteseket. Az előadáson kívül odafigyeltek többek között az együttesi összképre, a viseletre és a kísérőzene hangzására is.

A fesztivál központja a boszniai Szerb Köztársaság fővárosa, Banja Luka volt, a város erődvárában állították fel a  szabadtéri színpadot. Emellett több  településen  voltak fellépések, felvonulások, fesztiválcsalogató előadások, s  különféle színpadi műsorok. A Szökős Néptáncegyüttest Gradiska-ba osztották be, a versenyszámon kívül más  koreográfiát is láthattak a táncosoktól az érdeklődők.   

A  rendezvény fénypontjára, a versenyprogramra június 21-én este került sor. A részt vevő tizenegy nemzet táncosai egy-egy versenyszámmal léptek színpadra. Az együttes az új művészeti vezető, Molnár Péter által megálmodott vadonatúj mezőföldi koreográfiát táncolta, melynek bemutatóját az idei Berzsenyi-napon láthatta a közönség.    

A versenyen Béreseké, kanászoké mezőföldi táncok című produkciójáért a Legstílusosabb táncelőadás nagydíját  Magyarországról a Szökős Néptáncegyüttes kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!