Ezüstmiséje volt Veres Andrásnak

Öt éve, 2006. június 20-án nevezte ki XVI. Benedek pápa szombathelyi püspökké Veres Andrást, akinek szombaton volt az ezüstmiséje a székesegyházban. Áldoztatókelyhet kapott ajándékba a papságtól.

Némethy Mária

Zengtek-bongtak szombaton délelőtt a szombathelyi székesegyház harangjai, hívó hangjuk messze szállt, amikor kitárult a templom mellett álló püspöki palota hatalmas kapuja, s hosszú menetben, méltósággal vonult át a székesegyházba a papság. Elöl fehér karingben a Szombathelyi Egyházmegye papjai, őket követték a vendégek:    tizennyolc főpap. Köztük Paskai László bíboros, prímás, nyugalmazott esztergom-budapesti, Márfi Gyula veszprémi, Bábel  Balázs kalocsa-kecskeméti, Ternyák Csaba egri, Jakubinyi György gyulafehérvári érsekek, a Szent Kvirin révén Szombathelyhez kapcsolódó horvátországi Sziszek, továbbá a szlovéniai Muraszombat és több magyar egyházmegye püspöke.

A sort Veres András szombathelyi megyés püspök zárta. Ő volt ezen a szombaton az ünnepelt. 
Ezüstmiséjére eljött Hende Csaba miniszter, gyűltek össze paptársai, töltötték meg a hívek zsúfolásig a hatalmas székesegyházat.

Veres Andrást 25 éve,1986. augusztus 2-án szentelték pappá Nyíregyházán. Akkor is Bosák Nándor köszöntötte őt, az újmisést, és most, az ezüstmiséjén is. Immár debrecen-nyíregyházi megyés püspökként ő mondta a szentbeszédet, kiemelve azt: "Az ezüstmise az emberi élet csúcsán történik, s azt is: A hivatás mindig másokért szól. "Megemlítette, amikor 2000. január 6-án II. János Pál pápa püspökké szentelte Veres Andrást Rómában, a Szent Péter-bazilikában,  jelmondatául azt választotta: "Adduxit eum ad Jesum, azaz Elvitte őt Jézushoz (Jn 1,41)."

Egy kislány virággal, egy fiú verssel köszöntötte az ünnepeltet, az egyházmegye papsága nevében pedig Császár István általános helynök. Ő elmondta: a püspök két éve, 50. születésnapján, és most is kijelentette: nem kér ajándékot. Akkor ő lepett meg minden plébániát egy miséző kehellyel. Most őt lepte meg az egyházmegye  papsága egy áldoztató kehellyel, amely már ott volt a kezében szombaton, amikor áldoztatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!