ISES: új tanszék, új könyvtár

A kőszegi egyetemi központ, valamint a Corvinus egyetem új UNESCO tanszékéről, illetve a pénteken felavatott új könyvtáráról beszéltek illusztris vendégek az Európa Házban.

Prófusz Péter

A kőszegi Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) már nemcsak új UNESCO tanszékkel, hanem új könyvtárral is büszkélkedhet, melyet pénteken, a nemzetközi nyári egyetem utolsó napján Bogyay Katalin, az UNESCO magyar nagykövete avatott fel.

Az ezt megelőző sajtótájékoztatón Bogyay Katalin elmondta: a nemzetközi szervezet egyik legfontosabb missziója, hogy megtalálja és kialakítsa a kultúra, az oktatás, a tudomány és a kommunikáció közös nyelvét. Ehhez pedig állami partnerekre van szükség. A nagykövet kiemelte: az UNESCO saját tanszékhálózatot üzemeltet, és az ehhez tartozó intézményekben minden olyan érték fellelhető, amelyet a szervezet is kiemelten fontosnak tart. Bogyay Katalin szerint ezek az értékek az egyetemen és a városban is jelen vannak.

Bába Iván, a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára korábbi előadásából idézett: Közép-Európa olyan egyedüli hely a világon, ahol a jelenben is újraéljük történelmünket. Éppen ezért fontos a kulturális örökségek megóvása.

Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere a nyári egyetem színvonalas programsorozatát méltatta,
Palánkai Tibor, a Corvinus egyetem professzora pedig hangsúlyozta: doktori iskolát is létrehoznának az ISES berkein belül. A zárszót Miszlivetz Ferenc professzor, az egyetemi központ vezetője adta meg: a világszínvonalú előadások befejeztével a külföldi diákok nehezen, ám sok élménnyel gazdagodva hagyták el az intézményt és Kőszeget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!