Négy év után ősszel ismét becsengetnek a pecöli iskolába

Újraindítja az önkormányzat az általános iskola alsó tagozatát szeptembertől. A pecöli is a között a négy intézmény között van, amelyik kormányzati támogatás nyert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárságának pályázatán. Mintegy huszonhárom millió forintot kértek és kapnak.

Simon Erzsébet

Sajtótájékoztatón jelentette be az oktatási államtitkár nemrég, hogy újranyitnak négy, korábban bezárt kisiskolát. Összesen mintegy százmillió forintot kap Érpatak, Lipót, Pecöl és Siklósnagyfalu önkormányzata arra, hogy szeptembertől ismét tanulók üljenek a községi iskolapadokba. Megyénkből Pecöl döntött úgy, hogy elindul az áprilisban kiírt pályázaton. 

- Huszonhárom millió forint vissza nem térítendő támogatást kértünk és kaptunk, ebből fűtési rendszert, vizesblokkot és tantermet korszerűsíthetünk, egy tagintézményvezető-tanító, egy napköziotthonos tanító, és egy heti hat órás helyettesítő tanító egy éves munkabérére futja, valamint beszerezhetünk informatikai és egyéb eszközöket, illetve az összeg tartalmazza az üzemeltetési költségeket is - sorolja Mándli János polgármester.  

- A pályázati kiírás szinte minden pontját teljesíteni tudtuk, az iskola újraindításához szükséges legkevesebb nyolc tanuló megszerzése viszont nehézségeket okozott. Ám sikerült megoldanunk a problémát, így szeptember elsején ismét becsengetnek a községi általános iskolában. -

A pecöli iskola több mint száz éves, nyolc évfolyamos intézményként folyamatosan működött egészen 2007-ig. Akkor a törvényi előírások nyomán szűnt meg. Társulási formában tartotta fönn Pecöl, Kenéz és Megyehíd önkormányzata. Ez az együttműködés azonban nem volt zavartalan, mondja Mándli János, Kenéz és Megyehíd most nemet is mondott arra, hogy társulásként adják be a pályázatot az iskola újraindítására. Annak ellenére, döntött így a két falu képviselő-testülete, hogy a pecöli óvodát jelenleg is közösen üzemeltetik. 

- Az ikervári ÁMK tagiskolájaként adtuk be a pályázatot, mivel az óvoda is az ÁMK tagóvodája - mondja Mándli János.  A minisztérium Ikervárnak, mint gesztornak folyósítja az elnyert pénzt, azzal a feltétellel, hogy az ikervári önkormányzat vállalja az iskola ötéves működtetését, illetve ellenkező esetben kamatostul visszafizeti a támogatást. Mivel a mi iskolánkról van szó, a képviselő-testületünk természetesen átvállalta ezt a terhet Ikervártól. Megfontoltuk persze, hogy ez komoly felelősséget ró a településünkre, de meggyőződésünk, hogy Pecöl jövője szempontjából az alapfokú oktatási intézmény megléte igen fontos. -

Mándli János elmondta: a pecöli óvoda félszáz lurkója közül 13-an kezdhetik meg szeptemberben az iskolai tanulmányaikat, ám minden erőfeszítése ellenére csupán hat gyereket írattak a szülők a pecöli iskolába. De mégis meglesz az újraindításhoz szükséges nyolc kisdiák, mert két négygyermekes család Szombathelyről a faluba költözik. A képviselő-testület határozata alapján a famíliák egy évig mentesülnek a lakásbérleti díj fizetése alól.
 
A pecöli Vider Balázsné  kislánya, Roxána lesz az egyik elsős tanuló. A fiatalasszony azt mondja, szívesen adja a gyermekét a helyi iskolába, hiszen ő maga is itt tanulta a betűvetést.

Benkő Zsoltné nagyobbik gyermeke is itt kezdte a tanulmányait, két év után, a megszűnéskor váltott iskolát. Most a kisebbik fia, Marcell lép iskolás korba. A szomszédban lakunk, ideális a helyzet, miért utaztatnám őt? - indokolja a választását.

Horváth Anita megyehídiként tört lándzsát a pecöli suli mellett. Kislánya, Adrienn így együtt maradhat ovibeli barátnőjével, Roxánával. Az is szempont számukra, hogy Pecöl jóval közelebb van hozzájuk, mint Ikervár, akár biciklivel is át tudnak jönni, s ha a most 15 hónapos második gyermeke eléri a hároméves kort, óvodába is Pecölbe jár majd.

Lónainé Mörcz Rita szintén megyehídi, az ő gyermeke is Pecölben kezdi az iskolát szeptemberben. Szerinte itt jóval nagyobb figyelmet kapnak majd a kisdiákok, mint a kéttucatnál is nagyobb osztálylétszámú ikervári iskolában. 
 Az új tanévben nyolc első osztályos kezdi meg a tanulmányait a négy éve bezárt pecöli iskolában.

Tagintézményként sem életképes

- Szeptember elsejétől már nem nyitja ki a kapuit a sokáig a kultúrházzal önálló intézményt alkotó csempeszkopácsi iskola és óvoda - tudtuk meg Krenner Róbert polgármestertől. Az utóbbi négy évben a táplánszentkereszti iskola és óvoda tagintézményeként minimálisra szorított költségvetéssel működtették, ám a továbbiakban ezt az összeget sem tudja bevállani az önkormányzat.

- Nem megszüntetjük, csak felfüggesztjük az iskola és az óvoda üzemeltetését - fogalmaz a polgármester , - hogy a jövőben bármikor újra lehessen indítani, ha a feltételek erre adottak lesznek. Konzerváljuk az épületet, vagyis nem adjuk másféle használatba. Miután az elmúlt években nemcsak a gyermeklétszám, hanem az oktatásra fordítható források is egyre apadtak, nem tehetünk mást.

Hosszú szünet után 1992-ben kezdődött meg a tanítás az alsó tagozatos iskolában, amelyet az óvodával együttrészben pályázati támogatással indítottak el. Az idén tucatnyi óvodás és kilenc iskolás családja kereshet új intézményt a gyerekek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!