Történelmi emléknap: 555 éve kezdődött a végvári ostrom

Nándorfehérvár hőseiről emlékeztek meg tegnap a Nádasdy Történelmi Fesztiválon. A déli haranzúgás ezúttal különleges alkalomból, a diadal 555. évfordulóján szólt.

Simon Erzsébet

Hálaadó istentiszteletet tartottak az evangélikus templomban, ahol a díszőrséget a Nádasdy Ferenc Bandérium tagjai adták, míg a katolikus templombeli szentmisén a Crux Alba végvári vitézei álltak vigyázzba tegnap délelőtt. A Nádasdy Történelmi Fesztiválon a nándorfehérvári diadal 555. évfordulójára emlékeztek az egybegyűltek. A kisváros főterén a hősi emlékműnél elhelyezték a megemlékezés koszorúit is.

Az 1456-os év történelmünk dicső fejezetei közé tartozik. Akkor július 22-én Hunyadi János lovasai szétzúzták a török szultán seregét. A végvári vitézek a tettükkel több évtizedre megmentették Magyarországot a török megszállástól.  Máhr Tivadar alpolgármester emlékbeszédében Hunyadi végrendeletének üzenet értékű mondatait is idézte, felhozva a hős példáját a helytállásra, s kiemelve, hogy a tudást, amit a vitéz másutt szerzett, Magyarországon kamatoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!