Elmaradt a várt felemelkedés Kőszegen

"Tények és várakozások Kőszegen 1990-2010." Preininger Ferenc, a város 1977-1990 közötti tanácselnöke, volt cégvezető, önkormányzati elnök újabb könyvet írt városáról.

Némethy Mária

"A múltat nem lehet tőlünk elvenni, de csak akkor a miénk, ha ismerjük." Ez a Nemeskürty Istvántól kölcsönzött gondolat  volt hétfőn a mottója Preininger Ferenc második könyvének, a "Tények és várakozások Kőszegen 1990-2010" című kötetnek.

A sajtótájékoztatón a szerző elmondta: két évvel a rendszerváltás előtti időszak Kőszegéről írt kötete után úgy gondolta, számba kell venni, mit kezdett  városa a húsz éve megérkezett szabadság és demokrácia    lehetőségeivel. 

- Valamennyi adat hiteles, a szerző hiteles - jelentette ki  dr. Bariska István, a városi levéltár nyugalmazott vezetője, a sajtótájékoztató levezetője. Véleménye szerint  a  város húsz évének folyamatképe a kötet legnagyobb erénye, a végén található táblázatok adatai pedig okulások a ma döntéshozóinak.

Dr. Bariska István kiemelte: Preininger Ferenc számos hiedelemmel számolt le könyvében. Például azzal: Kőszegnek a turizmus nem vezető ágazata.

A sajtótájékoztató második  részében az elmúlt húsz esztendőben Kőszeg fejlődéséről, a végbement beruházásokról, felújításokról, a város civil szervezeteiről láthattunk vetített képeket. Sok üresen álló épületről is. Romosakról, s olyanokról, amelyek  hiába lettek felújítva - például Bálház, hajdani SZOT üdülő  üresek. Sem  munkaalkalmat nem kínálnak, sem adóbevételt nem hoznak Kőszegnek.

A könyv végén 12 ismert kőszegi polgár közli véleményét a  20 évről. Preininger Ferenc sem rejti véka alá: "a város elmaradt a várt általános felemelkedéstől."        

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!