Fejtetű: kötelezően kell irtani

Az egészségügyi törvény július 1-e óta hatályos módosítása szerint az emberi testen élősködő ízeltlábúak - fejtetvek, lapostetű- irtása továbbra is a fertőzöttek kötelessége. Ha valaki ennek nem tesz eleget, akkor az állami egészségügyi szervek hivatalból elvégzik az irtást, és ezt az érintettek tűrni kötelesek.

Simon Erzsébet

Júliustól az iskolaorvosok és az ÁNTSZ szakemberei kötelesek tetvetleníteni azokat, akik maguk nem gondoskodnak a hajukban, a testükön, a ruhájukon élősködők elpusztításáról és a fertőtlenítésről. A fejtetvesség elsősorban gyerekközösségekben jelentkezik. Valós probléma-e a megyében az óvodákban, az iskolákban a fejtetvesség? - kérdeztük az újonnan kinevezett megyei tiszti főorvostól. 

- Igen, minden évben, igaz változó mértékben, de előfordulnak fejtetvességgel kapcsolatos problémák - mondta dr. Stánitz Éva.  Az országos tiszti főorvos a közelmúltban kiadott körlevelében összefoglalta a szakmai teendőket a népegészségügyi szervezet számára. A gyermekközösségekben és szálláshelyeken, különösen az eltetvesedés veszélyének fokozottan kitett zsúfolt és nagy átmenő forgalmú helyeken gyakrabban kell ellenőrzést tartani a tisztiorvosi szolgálatnak, és természetesen meg kell hozni a megfelelő intézkedéseket is.  Ugyancsak fokozottan kell ellenőrizni a fekvőbeteg intézmények felvételi részlegeit, és ellenőriznünk kell az intézmények ide vonatkozó eljárási rendjét is.

Dr. Stánitz Éva kifejtette: a gyermekközösségek esetében az ellenőrzés és a fertőzöttség felszámolása, annak megelőzése elsősorban szülői feladat. A fertőzöttség felszámolásában részt vesznek a védőnők, a tisztiorvosi szolgálat felügyelői (a korábban alkalmazott egészségőrök már évek óta nem dolgoznak a rendszerben, 2006-ban megszűnt ez a fajta beosztás), és a visszatérő, makacs esetekben pedagógusok, a családokat jól ismerő szociális gondozók segítségét is kérni szokták. Havi helyzetjelentéseket  védőnők adnak az ÁNTSZ-nek.

- Megyénkben eddig is működött a havi jelentő rendszer - tette hozzá a főorvos asszony. - Vas megye az óvodás és általános iskolás populációt tekintve az elmúlt fél évtizedben egy-másfél százalékban volt időszakosan fejtetvességgel fertőzött. Az országos adatokhoz viszonyítva ez átlagos, vagy kismértékben az alatti érték. A fejtetvesség aránya szinte évek óta  változatlan. A bölcsődékben kedvezőbb adatokat látunk, ott gyakorlatilag nincs regisztrálható fertőzöttség.

Tavaly a megyében csaknem 78 ezer vizsgálat történt. Vannak visszatérő fertőzöttek, ilyenkor a szakemberek környezettanulmány alapján igyekeznek tájékozódni a visszafertőzöttség okairól, de nemegyszer maguk az érintettek  - kiskorúak esetén a szülők - kérnek segítséget.

Mindenekelőtt ingyenes irtószert szeretnének az érintettek - tudtuk meg a megyei tiszti főorvostól - , ami azonban csak nagyon korlátozott mértékben áll rendelkezésünkre. A készlet erejéig tudunk segíteni, s az alkalmazási technika ismertetésével. Alig fordult elő olyan eset, amikor a közegészségügyi felügyelők személyesen, lakáson alkalmazták az irtószert. Vannak, illetve voltak is gócgyanús lakások, összesen mintegy félszáz szerepel a nyilvántartásunkban. Név szerinti listát ez idáig nem vezettünk. Az elmúlt években volt példa arra is, hogy a gócgyanús lakás teljes ágynemű-, ágyhuzat- és a lakók csaknem teljes ruházatának cseréjét kértük, és meg is kaptuk az Egyházmegyei Karitasz jóvoltából. Az idei tanévtől kezdődően a területen összegyűjtött adatokat, illetve a végzett tevékenységet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felé havonta kell jelenteni. 

Dr. Stánitz Éva a  tetűirtószerekről elmondta: zömében hajszesz formájában alkalmazhatók, szolgálják a fejtetvesség megszüntetését és megelőzését egyaránt, lapostetűnél is használhatók. Minden esetben az előzetesen alaposan, hagyományos módon megmosott hajat kell kezelni. A hígítatlan irtószerrel alaposan át kell itatni a hajas fejbőrt és a hajat egyaránt. Negyedóra várakozás után, amikor a szer már rászáradt a hajra, ismételt hajmosással eltávolítható a maradvány és az elpusztult élősködők. A serkéket egyesével le kell húzni a hajszálakról. Ez utóbbi elmaradása a visszafertőződés egyik leggyakoribb oka.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!