Figyelem! Használt autóra is jár egy év szavatosság

Már a hazafelé úton elromlott a vásárolt használt autó. Terheli-e még ezért felelősség az eladót? Fogyasztóvédelmi szakértő válaszol.

Vas Népe

Termékek vásárlásával, szolgáltatások igénybevételével összefüggő panaszokra ad választ Várallai Károly, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Vas megyei és szombathelyi szervezetének elnöke.

Olvasónk két hónapja vásárolt egy használt személygépkocsit. Az eladó úgy nyilatkozott, hogy az autónak semmi rejtett hibája nincs, ennek ellenére már a hazafelé  vezető úton elromlott. A szervizben kiderült, hogy a hengerfej kicserélésére és motorfelújításra van szükség. Olvasónk ezt jelezte az eladónak, és kérte a javítási költség megfizetését, ám az illető  ezt elhárította azzal, hogy üzemképes gépkocsit adott el kipróbált állapotban. Ő nem tapasztalta ezeket a hibákat, és egy tíz éve használt autóért semmiféle felelőssége nincs. Tényleg így van?

A kérdésre Várallai Károly a következőket válaszolta:
 
- Valószínűnek tartom, hogy az eladó elhallgatta a gépkocsi hibáját, ezért véleményem szerint felelős. A szavatosság és a kártérítési igény érvényesítésének lehetősége attól függ, hogy a vevő magánszemélytől, vagy kereskedőtől vásárolta az autót. Ha magánszemélytől, akkor szavatossági jogával az adás-vételi szerződés megkötésétől számított hat hónapig élhet. Ha az eladó nem hajlandó az ügyről tárgyalni, bírósági úton kell érvényesíteni jogait.
 
- Más a helyzet, ha a vásárlás kereskedőtől történt fogyasztói szerződés alapján - folytatta a szakértő. - A vonatkozó jogszabály minden használt termék vásárlása esetén legkevesebb egy év szavatossági időt ír elő. Az első 6 hónapban felbukkanó hiba esetében a kereskedő tartozik automatikusan helytállással (javítás, csere, árleszállítás, elállás), kivéve, ha bizonyítja, hogy a hiba a vásárlás után keletkezett, hogy például a fogyasztó a gépjárművet nem a rendeltetésének megfelelően használta. A szavatossági idő második felében szintén felelősséggel tartozik, ám ha a kereskedő  szerint a hiba a vásárláskor még nem volt meg, a fogyasztó kötelezettsége bebizonyítani ennek ellenkezőjét. (Az autó használtsági fokából eredő hibákért nem felelhet a kereskedő.) A szavatossági időn belül felmerülő hiba esetén a kereskedő köteles a bejelentésről jegyzőkönyvet felvenni, és nyilatkozni a rendezés módjáról. Elutasítás estén a bírósági út igénybevétele előtt érdemes a békéltető testülethez fordulni, ahol rövid időn belül döntés születhet az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!