Heiligenkreuzi szemétégető: nagy a csend az ügyben

A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a Pronas szerint a határ mellé tervezett szemétégető körül egyelőre nagy a csend. A tárgyalások azonban folytatódnak.

Bajdó Bettina

A közigazgatási bíróság még nem határozott az engedélyezési eljárás törvényességét kifogásoló beadványokról, a beruházó pedig hallgat a projektről. A Pronas honlapján olvasható közlemény szerint a háttérben biztosan folyik  az egyeztetés arról, hogy mi legyen az égetővel. 

Úgy vélik, előbb-utóbb lehull a lepel. Németországban problémák vannak egy beüzemelés előtt álló erőműben, ráadásul a szeméthiány egyre nagyobb gondot jelent az égetőket üzemeltető társaságoknak.

A Pronas tagjai összegyűjtötték a külföldi lapok tudósításait: a Frankfurter Neue Presse arról írt, hogy a  Höchst Ipari Parkban létesített hulladékégető tavalyi vesztesége 8,5 millió euró volt, 1,28 millió euró forgalom mellett.  Ennek oka, hogy az üzembe helyezési fázis két éve húzódik, és a próbaüzem még mindig nincs lezárva.

A 300 millió eurós hulladékégető kazánjának hűtővíz rendszerében műszaki problémák, fagykárok keletkeztek. A hulladékégetőből - akárcsak a Heiligenkreuzba tervezettből - áramot és gőzt akarnak szolgáltatni a höchsti ipari park üzemeinek. Addig, amíg ezt nem tudják teljesíteni, természetesen elmarad a haszon, továbbá az égetésre átvett hulladékból származó bevétel. Ehhez párosul az is, hogy lecsökkent a hulladék átvételi ára.

A szintén német Telepolis arról számol be, hogy egyre többen jönnek rá, jobban megéri a hulladékot cementművekben, biomassza erőművekben, széntüzelésű és egyéb más erőművekben elégetni, mert ez olcsóbb, mint a valódi hulladékégetőkben történő elégetés.

Az előbbinél egy  tonna elégetése csak 50 euróba, az utóbbinál 130 euróba kerül. Ezeknek az erőműveknek viszont általában nem olyan korszerű a szűrőrendszerük, így sérül a klímavédelem, növekszik a széndioxid-kibocsátás, azaz jobban szennyezik a levegőt. 

Egy francia tiltakozócsoport nemrég azt akarta megakadályozni, hogy a közép-franciaországi Clermont-Ferrand mellett szemétégetőt építsenek. Ezért augusztus 21-én 300 ember meztelenül tartott demonstrációt. Véleményük szerint a szemetet nem elégetni kell, hanem szét kell válogatni, újra kell hasznosítani, a maradék szerves hulladékból pedig trágyát kell készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!