Illegális lerakó: gyomokkal, hulladékkal fertőzött területek Kenyerinél

A Rába-Műgát és Térségéért Egyesület megkezdte az illetékes hivatalokkal egyeztetve parlagfűvel, egyéb gyomnövényekkel fertőzött területek felderítését, ellenőrzését.

Kósa Tamás

Az ellenőrzések természetesen egyéb környezetvédelmi előírások betartására is vonatkoznak. Az első két településen szinte nem volt látható a parlagfű, a harmadik településen az előzőkben feltárt illegális lerakó újraéledt.

Kenyeri külterületén az  előző években még működő illegális lerakó bejáratát mély árokkal és kettős szögesdróttal lezárták. A törvényt nem tisztelő állampolgárok új be- és lejáratokat alakítottak ki, így ismét több száz köbméter hulladékot helyeztek el, melynek egy része veszélyes kategóriába sorolandó.

A lerakón építési törmelék, járműabroncsok, műszaki cikkek, lejárt szavatosságú növényvédő szerek, olajos flakonok, rothadásnak induló anyagok, stb. találhatók. Egy kannában gyomirtó permetezőszer volt, ez rendkívül veszélyt jelenthet talajvízre, ha tömény formában a talajba jutna, így annak hatóerejét, odakerülésének vizsgálatát az egyesület kéri a szakhatóságoktól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!