Jó közepes a 2011-es gabonatermés Vas megyében

Vas Megyében az aratás augusztus 15-én befejeződött. A hozamokat értékelve jó közepes termést takarítottak be az idei évben.

Peltzer Géza

- A betakarítás június végén a megye gyenge adottságú területein (Cser, Hegyhát) kezdődött, gond nélkül, jó ütemben lehetett aratni július 20-ig. A megye őszi-, tavaszi árpáját, és a repce állományát a jó időt kihasználva sikeresen be is takarították a gazdák - tudtuk meg Lukács Zoltántól, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Hivatalának tanácsosától.

Az őszi árpa jól adott a hektáronkénti 4200 kilogrammos termésével, a  tavaszi árpa hektáronként 4000 kilogrammot termett. A repce terméshozama a várokozásoknak megfelelő: 2,3 tonnaha, ami közepes termésnek mondható. A búza közel 70 százalékát vágták le július 20-ig a kombájnok. Az addig betakarított búza kétharmada étkezési minőségű volt. Július 20-tól augusztus 6-ig az esőzések miatt a megyében állt az aratás. A csapadékos időjárás a minőség rovására ment, ezután már csak takarmány minőségű búzát arattak. Az őszi búza terméseredménye 4,5 tonnahektár Vasban, az idei évben a szárazságtűrő fajták adták a nagyobb hozamot. A búza minősége összességében jobb, mint tavaly, s a mennyiség is meghaladta az előző évit.
 
A termék-értékesítési szerződéssel rendelkezők kedvezőbb árszintet tudtak elérni. A szerződött repce 120-125 ezer forint/tonna áron, a búza minőségtől függően 48-58 ezer forinttonna áron kelt el. A gazdák az elmúlt év rossz tapasztalatai miatt óvatosak voltak a szerződéskötésnél, terményeik kisebb részét, legjobb esetben is csak felét kötötték le, a többit kénytelenek voltak alacsonyabb, szabadpiaci áron értékesíteni. A kisebb területen gazdálkodók nem rendelkeznek raktárkapacitással, ők kombájn alól nyomott áron értékesítették a terményt. A gazdálkodók még mindig nem használják ki a közraktározásban rejlő lehetőségeket, véli a szakember. 

- A gabonapiac áll, a termelők az árak emelkedésében, a malmok és felvásárlók az árak csökkenésében bíznak  - tette hozzá a szakember.
 
A hét végén befejeződött az aratás az országban, mintegy 4 millió tonna őszi búza került a magtárakba, a malmok már az új búzát őrlik, közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az mti-vel. Az idei 4,2 tonnás terméshozam felülmúlja a tavalyi 3,7 tonnás hektáronkénti termésátlagot. Búzából fél millió tonnával több termett a múlt évinél, a termés hetven százaléka malmi, 30 százaléka takarmány minőségű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!