Megélénkült az ingatlanpiac: külföldi érdeklődök Vasban

Megmozdult a ingatlanpiac: orosz, ukrán, román érdeklődők is vannak, de az Ausztriában dolgozó kelet-magyarországi honfitársaink is keresik a határközeli ingatlanokat.

Nagy Ildikó

Vége a Csipkerózsika-álomnak: az ingatlanközvetítéssel foglalkozó szombathelyi irodák munkatársai élénkülő forgalomról számoltak be. És hogy mi a legkelendőbb az ingatlanpiacon?

- Nem tudnék egyetlen kategóriát kiemelni, inkább úgy fogalmaznék, hogy amit jó áron kínálnak, arra licitálnak a vevők - mondta el érdeklődésünkre  Szandi László, az Otthon Centrum szombathelyi vezetője. A szakember beszámolt arról is, hogy új szereplők jelentek meg a vasi ingatlanpiacon: az osztrák munkaerőpiac megnyílása óta megélénkült a határhoz közeli ingatlanok iránti kereslet.

És ami meglepő: nem csak az ország keleti részéből, de például Baranya megyéből is sokan költöznének  családostul Vas megyébe. Nekik azonban előbb el kell adniuk az ingatlanjaikat. Amíg ez nem sikerül, addig lakást, házat bérelnek a határ közelében.

- Külföldön dolgozó románok keresnek nálunk ingatlanokat, és a németek is újra vásárolnának, utóbbiak főleg a fürdőhelyek környékén. Egyre több az orosz ajkú ügyfelünk: az ukránok mellett sok moszkvai is venne ingatlant Bük, Sárvár és a Balaton környékén, elsősorban befektetési céllal. Ez érthető is, hiszen amennyi pénzért itt egy kisebb házat  vehetnek, annyiból Moszkvában csak egy garázsra futná - tette hozzá a szakember, aki úgy tapasztalja, hogy az 1956-ban disszidált magyarok egy része is visszatelepülne Magyarországra. Szandi László szerint ők az interneten keresnek ingatlant, és naprakészen ismerik a kínálatot.

- A felújításra szoruló panellakásokra legnehezebb vevőt találni. Pedig egy kétszobás, 50 négyzetméteres panellakást már ötmillió forintért is meg lehetne vásárolni -  tudtuk meg Buús Pétertől, a Heckenast Ingatlanközvetítő és - forgalmazó Kft. munkatársa.

Hozzátette: az ugyanekkora, téglaépületben lévő, egyedi gázfűtéses lakások ára 7 és 8 millió forint között van. Az új lakások közül az energiatakarékos otthonok a legkelendőbbek: ezekben a korszerű technológiával felszerelt lakásokban a fűtésdíj majdnem teljes egészében megspórolható. Így érthető módon az áruk magasabb: az energiatakarékos épületekben kialakított, új építésű lakások négyzetméterét 250-270 ezer forint közötti áron adják.

ÓVATOSABBAN A HITELLEL

Míg a válság előtt egy-egy ingatlan vásárlásakor 7- és 10 millió forint közötti hitelt vettek fel a vevők, ma a kölcsön átlagos összege 3-6 millió forint között van. Ez elsősorban a hitelfeltételek szigorodásával magyarázható, de az ingatlanforgalmazással foglalkozó szakemberek szerint az emberek tanultak a válságból, és óvatosabbak. Ma a megvásárolandó ingatlan árának legalább 30-40 százalékával rendelkezniük kell a vevőknek, hogy a kiszámítható, forint alapú kölcsönhöz jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!