Vaksötétben mentették a Rábából a bajba került túrázókat (képgalériával)

Budapesti egyetemisták kerültek bajba hétfőn éjszaka a Rábán. Azon a szakaszon akartak átkelni, ahol a vadvízi csónakázást kedvelők is általában a szárazföldön viszik át csónakjaikat. A tűzoltók vakon mentettek.

Benkő Sándor

Hétfőn este nyolc óra tájban kapta a sárvári tűzoltóság a riasztást, hogy Ikervár és Sárvár között egy 32 fős budapesti egyetemistákból álló társaság került bajba. A Rába azon a szakaszon akartak átkelni, ahol a vadvízi csónakázást kedvelők is általában a szárazföldön viszik át csónakjaikat, majd Sárvárnál szállnak újra vízre. Ezen a szakaszon borultak fel csónakjaikkal a fiatalok egy keresztbe forult vízbe dőlt fatörzs miatt.

A tűzoltók vakon indultak el, a diszpécser folyamatosan tartotta a telefonálókkal a kapcsolatot, és úgy tudták meghatározni a helyzetüket, hogy annak alapján tájékozódtak, hogy a telefonáló milyen irányból hallja a szirénát, milyen irányban lát megkülönböztető jelzést.

A csapat 13 tagját sikerült is megtalálni, de a mentést nagyban nehezítette a szakadó eső. A többi bajbajutott egy szigetre került, amit csak a körmendi tűzoltók speciális felszereléssel rendelkező szakemberei tudtak felderíteni, és kihozni őket a partra, ahol a sárvári mentők mindenkit megvizsgáltak. Többen közülük vizet nyeltek, de a tüdőbe nem került. Géczi Attila mentőtiszt elmondta, hogy szerencsére az ijedtségen kívül senkinek nem esett semmi baja.

A sárba ragadt mentőautót a Rába partján a tűzoltók a tudósítók segítségével tolták ki. A kimentett fiatalokat a sárvári Szent László iskola tornacsarnokában helyezték el, ahol zuhanyozhattak, és Kovács Imre katasztrófavédelmi alezredes vezetésével alvóhelyeket alakítottak ki számukra, és egy helyi panzióból zsíros kenyeret és meleg teát hoztak. A kalandos utazás valószínűleg Sárvárnál ért véget, hisz a felszerelés és a csónakok egy része elveszett.

Az iskola tornacsarnokában éjfélkor tartott létszámellenőrzéskor nyugodhatott meg mindenki, amikor kiderült, hiánytalan és egészséges a csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!