A hazánkban bejegyzett 65 ezer civil szervezet jó része nem működik

Az egyházak, a nemzetiségek és a civil szervezetek szerepével kapcsolatos eképzeléseket ismertette tegnap a kormányhivatalban Szászfalvi László államtitkár.

Nagy Ildikó

Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön a Vas Megyei Kormányhivatalban járt. Harangozó Bertalan kormánymegbízottal tartott sajtótájékoztatóján a három területtel kapcsolatos törvényi változásokról beszélt.

Hangsúlyozta, hogy az új egyházi törvénnyel elsősorban az állam és az egyházak a közjó érdekében történő  együttműködését kívánták szorgalmazni. Mint elmondta, az egyházak oktatással, kultúrával, karitatív tevékenységgel kapcsolatos programjait támogatni kívánja az állam, e célokra mintegy nyolcmilliárd forintot szánnak.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az ősszel megszülető új nemzetiségi törvényt a készülőben lévő közoktatási, önkormányzati és választójogi törvénnyel is összhangba hozzák. A nemzetiségeket érintő konkrét feladatfinanszírozást pedig 2013-tól a népszámlálási adatokhoz  igazítják.

A civil területtel kapcsolatos szabályozások is változásra szorulnak: elsőként a jogi feltételeket kell tisztázni, hiszen a jelenleg Magyarországon bejegyzett mintegy 65 ezer civil szervezet jó része csak papíron létezik, valójában nem működik. Törekedni fognak a párhuzamosságok kiszűrésére, egyetlen kerettörvényben szabályoznák ezt a területet. A bürokrácia csökkentésére törekednek, a Nemzeti Civil Alap helyett pedig Nemzeti Együttműködési Alapot hoznak létre, a regionalitás helyett pedig a szakmaiság lesz a fő szempont.

Szászfalvi László államtitkár délután Veres András megyés püspökkel és a történelmi egyházak helyi képviselőivel is találkozott, majd  a jelentős  állami támogatásból felújítandó  jáki templomba is ellátogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!