A szombathelyi MSZP devizáról, a 86-os útról, lignitről

A szombathelyi MSZP más módon segítene a bajba jutott devizahiteleseknek. A párt a 86-os út fejlesztését, s azt is szívügyének tekinti, hogy biztosan ne nyíljon lignitbánya Toronyban.

Kiss Tamás

Az MSZP pénteki sajtótájékozatóján dr. Nemény András országgyűlési képviselő a hitelcsapdába került adósok megsegítésére általa jegyzett,  az országgyűlés elé kerülő - nem csak egy szűkebb kör érdekeit szolgáló - törvényjavaslatot ismertette, amely a kormánypártok által javasolt, rögzített árfolyamon történő végtörlesztés helyett a lakossági hitelkamatoknak a budapesti, bankközi referenciakamathoz kötésével orvosolná a bajokat.

Az ettől eltérő, a futamidő alatt történt (márpedig történt!)  eddigi emeléseket az adós tőketartozásából kellene leírniuk a bankoknak, s ennek nyomán egyrészt maga a tartozás, s értelemszerűen a törlesztőrészlet is jelentősen csökkenne. 

A folytatásban dr. Ipkovich György országgyűlési képviselő előbb azt nyomatékosította, hogy a költségvetési vita során a szocialisták árgus szemekkel figyelik majd, hogy az esetleges átcsoportosítások során ne kerüljön más helyre az a pénz, amely például a 80 százalékban EU-s finanszíroszásban készülő (amikor éppen készülő) 86-os út felújításának önrészét jelentené.

A képviselő e mellett arra kérte kormánypárti kollégáit, hogy az energastratégiáról szóló országgyűlési javaslat jövő heti végszavazásánál támogassák ama (első körben elvetett) módosító javaslatát, amely a lignit esetében nem támogatná az új külszíni fejtések ösztönzését. Dr. Ipkovich György csakis ezzel látná biztosítottnak, hogy Toronyban ne nyíljon lignitbánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!