Alpannonia: épül a határon átnyúló túraút

Az Alpannonia Projekt újabb fejezete zárult le és újabb fejlesztés kezdődhet el. Csütörtökön Kőszegen kihirdették a projekt közbeszerzési pályázatának eredményét.

Némethy Mária

Újabb fejezetéhez érkezett az Alpannonia Projekt. Az  osztrák-magyar határon átnyúló együttműködés eredményeként 2013-ig megközelítően 150 kilométer hosszú túraútvonal épül ki az alsó-ausztriai Semmeringtől, valamint a stájerországi Fischbachtól, a Joglland Waldheimat régiótól egészen Kőszegig és környékéig. 

A természeti kincsekben és kulturális értékekben gazdag turistaút a bakancsos turisták egyik paradicsoma: hat-hét nap alatt kényelmesen bejárható az Alpok keleti nyúlványaitól egészen Pannóniáig (e két tájegység nevének összekapcsolásából ered az alpannonia elnevezés). 

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület az osztrák partnerekkel, valamint Kőszeg, Velem, Cák és Bozsok települések önkormányzataival, a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-vel és a Vas Megyei Önkormányzati Hivatallal partnerségben nyújtott be 2009-ben Európai Unió-s pályázatot az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 elnevezésű projekt  keretében.

A több mint kétmillió eurós pályázat célja a túraútvonal turisztikai hasznosításának elősegítése, a meglévő természeti és kulturális adottságok megújítása, új látnivalók létrehozása, a Kőszegi-hegység befektetői vonzerejének növelése, idegenforgalmának erősítése.


Csütörtökön a kőszegi városi képviselők ülésén ismertették az Alpannonia Projekt közbeszerzési pályázatának eredményét. A hirdetményre két ajánlat érkezett be határidőre, egy késve. Ez utóbbi azonnal kiesett. A két határidőre beérkezett közül az egyik pedig azért vált érvénytelenné, mert  a hiánypótlást késve küldte el.

A nyertes egy budapesti betéti társaság lett.  Turista- és szabadidőközpont kertépítészetét, többfunkcós esőbeálló létesítését, a Királyvölgyi és az Andalgó sétaút felújítását, a Kálváriánál rendezvénytér építését vállalta nettó  63,4 millió forintért. A képviselők felhatalmazták Huber László polgármestert a beruházás kiviteli szerződésének aláírására.

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!