Gyermekparadicsom épül Egyházasrádócon

A nyugat-dunántúli régióban a turisztikai szolgáltatásokra kiírt pályázaton 22 nyertes 1,7 milliárd forint támogatást kapott. Ennek nyomán 3,7 milliárdnyi valósulhat meg.

Erős D. Zoltán

Az Új Széchenyi Terv keretében az év elején jelent meg a turisztikai szolgáltatások támogatására kiírt pályázat. A keretösszeg 2,5 milliárd forint volt, ebből 1 milliárd 740 millió forint került felosztásra. A pályázat célja turisztikai attrakciók kialakítása és fejlesztése, illetve a meglévőkhöz kapcsolódó turisztikai szolgáltatások létrehozása.

Támogatják az üzleti célú szálláshelyek minőségfejlesztését is, amelyek meglévő lehetőségekre alapoznak. A fennmaradó keretre az év végéig lehet még pályázni.

A nyertesek között  hét  vasi pályázó van. A büki Caramell Hotelben a turisztikai attrakciók fejlesztésére kívánnak költeni több mint félmilliárd forintot. Ehhez 250 millió forintos uniós támogatást használhatnak fel.

Ugyanilyen összegű támogatást nyert el a hegyhátszentjakabi Hotel Trófea is, amely összesen félmilliárd forintos fejlesztéssel bővíti a szolgáltatásait.

A Ganz Danubius Hajtástechnika Mérnöki Kft. Őriszentpéteren táncház építését tervezi. Ennek összköltsége meghaladja a 76 millió forint, amelynek éppen  50 százalékát fedezi a most elnyert támogatás.

Egy másik büki szálloda is a szolgáltatásainak a fejlesztéséhez kért és kapott támogatást. A Hotel Piroska 62 milliós projektjét csaknem 25 millióval támogatják.

Az újdonságok közé tartozik a Kuko Park négy évszakos gyermekparadicsom létrehozása Egyházasrádócon. A projektgazda a Rádóci Dagra Kft. Az összköltség 157 millió forint, ennek felét finanszírozzák majd a támogatásból.
A Patakút Bt. projektje Rábahidvég  térségében a Csodaszarvas Tájpark. A turisztikai szolgáltatások több mint százmilliós  fejlesztésére itt 54  milliós uniós forrás áll majd rendelkezésre. 

Sárváron uniós támogatással megújul, s nevet  is változtat a Thermál Hotel Pelikán. A családi jelleget helyezik előtérbe, s Harmónia Termál Hotelnek hívják majd a jövőben. Az átalakítás költségei meghaladják a 267 millió forintot, amelyből csaknem 134 milliót fedeznek  majd uniós forrásból.   

A mostani döntés alapján a régió többi megyéjében is nagyszabású turisztikai  fejlesztések valósulhatnak meg  uniós támogatással. Így a győri  Vaskakas Ház  250 millió forintos uniós forrást használhat fel a turisztikai attrakciói fejlesztéseire. Sopronban a Pannónia Med Hotel  fejlesztheti tovább szolgáltatásait. Ennek tervezett összköltsége 388 millió forint, amelyből 155 millió forint az uniós támogatás.

Zalában is több projekt kapott  támogatást. Ennek nyomán fejlesztheti szolgáltatásait a gosztolai wellness hotel, a zalakarosi Karos Spa, s a vonyarcvashegyi  Zenit Hotel Balaton, valamint a Helikon Taverna Panzió is. Uniós  támogatással felépülhet a Garaboncis Történelmi Kalandpark is. 


IDEGENFORGALMI PÁLYÁZATOK SORA

A korábban megjelent régiós  turisztikai pályázati kiírások támogatást nyújtottak gyógyfürdők, fürdők, kulturális és világörökségi helyszínek, tájegységi, öko- és aktív  programcsomagok, turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, valamint kereskedelmi szálláshelyek létrehozására, bővítésére, fejlesztésére, továbbá turisztikai desztináció menedzsment szervezetek fenntartására. A régióban jelenleg mintegy félszáz turisztikai projekt  megvalósítása van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!