Így készül a Viszkis rabló a szabad életre

Kommunikációs szakot végzett, és kerámiákat készít a Sátoraljaújhelyi Börtönben Ambrus Attila. A Viszkis rabló leghamarabb jövő januárban szabadulhat, a köztévé riportjából kiderül, hogyan készül új életére.

Vas Népe

A Magyar Televízió stábja Ambrus Attilát látogatta meg a Sátoraljaújhelyi Börtönben.

A Viszkis rabló 29 bűntett miatt ül jelenleg börtönben. Leghamarabb 2012. januárjában szabadulhat, amire már készül, hiszen szeretne jobb ember lenni.

Az interjúban az elítélt arról beszélt, hogy annak idején nem tudta elfogadni a világ állását, és szembe helyezkedett a rendszerrel. Az ítélethozatalkor soknak érezte a 17 év büntetést. Ambrus Attila saját bevallása szerint azért szökött meg, mert olyan bűntetteket is ráfogtak, amiket nem ő követett el. Azóta már rájött, hogy a szökéssel csak újabb problémákat generált magának. A megvilágosodás hosszú évek folyamata volt számára. Időközben kommunikáció szakot végzett; az államvizsgán szerencséje volt, mert jó tételt húzott.

A börtönben sok minden hiányzik neki, de végső soron szerencsésnek érzi magát, mert kapott segítséget, derült ki az MTV-ben szombat reggel sugárzott riportból. A televízión keresztül próbál szocializálódni, hogy minél könnyebb legyen visszailleszkedése a szabad emberek társdalmába.

Arra a kérdésre, hogy ki ismeri őt a legjobban a börtönben, azt válaszolta, hogy az egyik nevelője, mert vele kölcsönösen tisztelik egymást. Börtönévei elején bánta, hogy egyedül van egy cellában, most azonban kifejezetten jónak találja.

Szabadulása után kerámiával szeretne foglalkozni. Arra még nem gondol, hogy mennyire ismerik fel és bélyegzik majd meg az emberek a külvilágban, ezzel akkor fog törődni, ha már kinn lesz.

Amikor majd szabad emberként sétál ki a börtönből, az első dolog, amit szeretne megtenni, hogy felmegy egy közeli hegy tetejére, és jól körülnéz. A televízióból már ismeri azt a zempléni környéket, ahol büntetését tölti, és szeretné saját szemével is látni, hiszen fontos állomása életének. Még a hegymászás előtt valószínűleg leül majd a börtön előtt egy kis időre, elvégre megszédíti az embert a hirtelen jött szabadság.

A riporternő utolsó kérdése, hogy kér-e valakitől bocsánatot, Ambrus Attila így felelt:

– Úgy érzem, hogy már megfizettem a bűneimért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!