Élő hagyományaikra is építhetik fejlődésüket a kistérségek

Lengyel gazdasági, turisztikai szakemberek látogattak a napokban Vasvárra és néhány környékbeli hegyháti településre. Egy projekt részeként kutatták a helyi értékeket.

Tersztyánszky Krisztina

A látogatás hátterében az Európai Unió  határokon átívelő "Cultural Capital Counts" projektje áll. A programban részt vevő partnerek önmaguk és egymás kulturális értékeinek feltárásán és turisztikai hasznosításán munkálkodnak. Az együttműködésben hat európai ország - Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Szlovénia - vesz részt, összesen tíz partnerrégióval. Olyan szervezetekkel, amelyek a maguk területén a hagyományápolással  foglalkoznak. Magyarországot, ezen belül a hegyháti kistérséget  az oszkói Hegypásztor Kör képviseli.

A projekt meghirdetői abból indultak ki, hogy  globalizálódó világunkban háttérbe szorul az egyes térségek szellemi öröksége. Pedig ezek feltárása növelheti a térség iránti érdeklődést, ezáltal eladható termékké téve, a gazdasági vérkeringésbe kapcsolva a helyi kulturális értékeket.

Az áprilisban indult,  három éves projektben jelenleg a szellemi erőforrások felkutatása zajlik. A tapasztalatokból később kézikönyv, majd képzési anyag is készül. A partnerek ezekben a hetekben körbelátogatják egymást, kívülállóként értékelve  fel az egyes régiókban rejlő lehetőségeket.

A magyar partnerhez a lengyel Kárpátaljai Gazdasági Kamara három szakembere látogatott el az elmúlt napokban. Csehimindszenten felkeresték Mindszenty bíboros szülőházát, Fukszberger Imre  polgármesterrel beszélgettek a nemrég önkormányzati tulajdonba került épület felújításának lehetőségeiről. Olaszfán gidrán lótenyészetet, Alsóújlakon őshonos állatparkot néztek meg. Vasváron a domonkos kolostor, a múzeum, a Szentkút voltak úti céljaik, a Hegypásztor Kör által helyreállított oszkói pincéknél pedig azok hasznosításáról folyt az eszmecsere.

- Nagyon élő, hiteles dolgok azok, amiket itt láttunk, nem olyan mesterkéltek, mint amilyenekkel például a Hortobágy várja a turistákat - összegezte tapasztalatait Pawel Jajuga

- Úgy gondolom, össze kellene fogniuk azoknak, akiknek itt a térségben van valamilyen turisztikai kínálatuk. Két-három napos programokat összeállítani különböző látnivalókból, aztán azoknak hirdetni, akik pár napra szeretnének kiszabadulni a nagyvárosból. -

Pawel azt is elárulta, hogy ők min dolgoznak. Krosno város térségében nagy hagyománya van az üveggyártásnak, most azonban drasztikusan visszaesett a kereslet. Ezért  interaktív múzeumot hoznak létre az üvegművesség  több évszázados relikviáiból, szállítható, rendezvényeken felállítható üvegfújó, festő műhelyekkel. Ők így próbálják készpénzre váltani a szellemi örökségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!