Prima 2011: a művészetek és közművelődés kategória vasi jelöltjei

Ma a művészetek és közművelődés kategóriában folytatjuk a Prima-díj jelöltjeinek bemutatkozását. Olvasóink október 25-éig döntenek voksukkal a rangos elismerés közönségdíjáról.

Némethy Mária

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) Vas Megyei Szervezete 2005 óta adja át minden ősszel  megyénk legrangosabb elismerését, a Prima-díjat. A kilenc jelöltből egy közönségdíjas lesz. Rá a Vas Népe olvasói szavazhatnak október 25-éig.  

Dr. Bariska István Szombathelyen született 1943-ban, itt járt általános és középiskolába. 1961-1962-ben a szegedi egyetem magyar-német középiskolai tanári szakán kezdett el tanulni, majd az ELTÉ-n folytatta és fejezte be azt 1962-1966 között. Ezután a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium tanáraként működött 1970-ig. 1970-2006 között a Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltára vezetőjeként tevékenykedett. 1971-1975 között az ELTÉ-n   okleveles levéltáros diplomát is szerzett. 1976-ban Summa cum laude védte meg bölcsészdoktori disszertációját, címe: Kőszeg város önkormányzatának története.

1971-1991 között először a kőszegi, majd a Vas megyei honismereti mozgalom vezetését bízták rá. 1982-2005 között  dolgozott a Berzsenyi főiskola történelem tanszékén, továbbá az Európa Tanulmányok Intézetében és a Kőszegi Európa-házban. 2002-ben Summa cum laude minősítéssel a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen védte meg Kormányzati és önkormányzati intézmények a Habsburg-zálogon lévő Nyugat-Magyarországon című PhD disszertációját.
 
1971 óta rendszeres publikálója a hazai és nemzetközi (osztrák, német, szlovén, horvát, erdélyi) folyóiratoknak és kiadványoknak. Eddig 12 önálló könyv szerzője, társszerzője, szerkesztője volt; 329 cikke és tanulmánya jelent meg, ebből 28 idegen nyelven. Főbb kutatási területe a 15-16. század Nyugat-Magyarországa, ebben Kőszeg és történeti vonzáskörzete központi helyet foglal el.
 
1999-ben Kőszeg város díszpolgára lett, 2004-ben Pauler Gyula-díjat kapott.
 
Geszler Mária  keramikusművész 1941. június 17-én született Budapesten. Vas megye egyik legkiemelkedőbb jelentőségű alkotója. 1966-tól  Szombathelyen él és alkot.

1965-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskola kerámia szakán Csekovszky Árpádnál. 1966-tól a Magyarszombatfai Kerámiagyár tervezője 1980-ig. Felfedező utazásokat tesz Szovjet-Közép-Ázsiába (Buhara, Szamarkand), Grúziába, Örményországba. A 60-as, 70-es években a magyar népművészet tradícióira és a közép-ázsiai fazekasság hagyományaira alapozva teremti meg sajátos expresszív stílusát.  A fotográfia iránti érdeklődésétől indíttatva a 80-as évek elejétől a kerámia és a szitázott fotografika ötvözésének lehetőségeit vizsgálja. Közönség előtti bemutatkozásainak se szeri, se száma. Többek között kiállított Németországban, Ausztriában, Angliában, Ausztráliában, Dél-Koreában, Franciaországban, Új-Zélandban, Japánban, az Egyesült Államokban. Nívós nemzetközi szakmai egyesületek, akadémiák és más társaságok tagjai fogadták maguk közé. Alapítója a Boseni Keramikus Csoportnak (1989, Saarland, Németország), megszervezője a Geras-Apátság Keramikus Társaságnak (1993. Ausztria). Tagja hazai művészeti egyesületeknek is.
 
Több évtizedes munkásságát több tucat  kitüntetés kíséri, így például a Munkácsy-díj, a Kulturális Minisztérium Nívódíja, a Bajor Állami Díj, a Gábor István-díj, a Vas Megyéért kitüntetés, a Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj. Energiájából arra is jutott, hogy a világ több városában tanítson. A város és a megye művészeti kezdeményezéseinek aktív pártolója. 

Dr. Padányi Zsolt 67 éves, testnevelő, gyógytestnevelő és kosárlabda edzői képesítésű, Szombathelyen élő, a város és a megye ifjúságáért, szakmunkás-neveléséért jelenleg is tevékenykedő pedagógus. Eddigi 45 éves pedagógusi munkássága alatt 9 évig igazgatóhelyettesként (405. ISzI), 18 évig igazgatóként (411. ISzi, Hefele, Vasi Bau), 7 évig a megyei önkormányzat oktatási csoportvezetőjeként vett részt a tanulóifjúság nevelése-oktatása irányításában. Szervezte és irányította a 411. ISzI és a Hefele iskolák indítását, tornatermének építését, tanműhelyeinek létrehozását.

Doktori disszertációját is a szakmunkásképző iskolák testnevelés-történetéből írta. Vezette a középiskolai igazgatók szakmai munkaközösségét, évekig közoktatási szakértői és érettségi vizsgaelnöki feladatokat láttott el. Fiatalkorában a Haladás, majd az SZSE (ifi- és felnőtt válogatott keret) kosárlabdázója, majd edzője volt. Munkásságát Kiváló Pedagógus, Ifjúságért-díj, Szombathely Oktatásügyéért-díj, Vas Megye Emlékérme, a Köz Szolgálatáért Érdemjellel ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!