Segíteni a diákokat: pályaválasztási és képzési kiállítás Szombathelyen

Tizennegyedik alkalommal rendzik meg a Pályaválasztási és Szakképzési Kiállítást az oladi Savaria Ifjúsági Centrumban. A kiállítás kedden kezdődött, még csütörtökön is várják az érdeklődőket. Délután fórumot tartanak a szakma képviselőinek.

Ambrózai Zsuzsanna

A Változó Világért Alapítvány idén is megszervezte a Pályaválasztási és Képzési Kiállítást, európai uniós pályázat segítségével. A rendezvény kedden kezdődött, és még csütörtökön is érdemes kilátogatni - egész nap várják az érdeklődőket.

- Elsősorban a hetedik, nyolcadik osztályos tanulóknak szervezzük a Pályaválasztási és Képzési Kiállítást. Megjelenik a rendezvényen a megye 27 középiskolája, két munkáltató és kilenc egyéb képző intézmény, szervezet. A munkáltatókat azért hívjuk, mert ők közvetlenül az iskolában megszerezhető szakképesítéssel elérhető munkahelyről tudnak információt adni. Ők olyan munkáltatók, akik folyamatosan igénylik az új munkaerőt - mondja Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának megbízott igazgatója.

Ugyan elsősorban a diákoknak szól a rendezvény, de a megbízott igazgató elmondta azt is, várják a pedagógusokat, szülőket is a vásárra.

- Az utóbbi években jó kapcsolatot ápolunk az iskolákkal, így nem csak egyénileg, hanem szervezetten, csoportosan is érkeznek a diákok. Ezek mellett nagyon fontos lenne a szülői jelenlét is, hiszen mégha van is elképzelése a diáknak, hogy milyen irányba induljon el, a döntést azt azért mégis csak a szülővel közösen hozzák meg - tette hozzá Rodler Tamás.

A vásárra érkezők tárlatvezetési szolgáltatást is igénybe vehetnek. Csoportos elbeszélgetéssel indul a vezetés  a fiatalok megtudhatják, hogyan és mit érdemes kérdezni az egyes pavilonoknál, illetve mi az amire feltétlenül kérdezzenek rá, ha érdekli őket valami. A végén pedig az úgynevezett tárlatvezetők segítenek a kapott információk feldolgozásában, megértésében. Elmondatják a diákkal, hogy milyen információkat hallott, így jóval hasznosabb tud lenni a kiállítás, mintha az ember csak körbejárná.

Az iskolák és cégek mellett egyéb szervezetek is feltűnnek a vásáron. Kitelepült a Foglakozási és Információs Tanácsadó, akik egész évben várják az embereket, a tanácsra szorulókat, most azonban érdeklődés-vizsgálatot végeznek. Elsősorban a bizonytalanoknak tudnak segíteni. A vizsgálat során ugyanis kiderül, mely területek állnak az egyénhez közel, így könnyebben tudnak tanácsot adni, milyen irányba induljon, mely területre fókuszáljon az érdeklődő a pályaválasztás kapcsán. Ezáltal már a szakmákat is látja, és így könnyebb az érdeklődésnek megfelelő iskolát kiválasztani.

- Újdonságnak számít, hogy az idei évben a diákoknak, hogy lehetőségük van üzemlátogatásra is. Abban látjuk ennek a hasznát, illetve tulajdonképpen az egész képzési kiállításnak, hogy itt lehet kérdezni. Manapság már minden információt el lehet érni az interneten keresztül, mindent el lehet olvasni az adott intézményről, de ez mégis csak egy személyes kapcsolat. Az ember látja, hallja, megtapasztalja a dolgokat. Elég csak a pékek, kozmetikusok vagy kertészek bemutatóira gondolni. Ezt semmilyen internetről elérhető tartalom nem tudja pótolni - véli a megbízott igazgató.

A kiállításra még érdemes kilátogatni csütörtökön is, bemutatókkal, zenés-táncos műsorokkal várják az érdeklődőket, a belépés mindenki számára  ingyenes. A helyi busztársaság ingyenes járatokat indít a képzési kiállításra. Délután szakmai fórumot tartanak elsősorban munkáltatókat, pedagógusokat és a szakmák képviselőit  várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!