Vagyonátadás előkészítve

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön délután a megyei közgyűlés. A fő téma az a kormány és önkormányzat közötti megállapodás volt, melyet Kovács Ferenc megyei elnök október 3-án aláírt. Ezzel előkészítve a megyei vagyon átadását.

Bajdó Bettina

Első napirendi pontként került a képviselők elé az a megállapodás, mely a kormány és a megyei önkormányzat között jött létre október  3-án. Ez  alapján jövő év elejétől az egészségügyi, a szociális, a közművelődési és az oktatási intézmények állami kézbe kerülnek.

Elsőként Pajor András (Fidesz) kért szót, s megpróbálta védeni a mundér becsületét még az ellenzék felszólalása előtt. Elmondta, új államfilozófia van kialakulóban, mely megmentheti a lepusztult, csőd szélén álló országot. Úgy vélte, szükséghelyzet állt elő. Kiemelte azonban: ő maga szakbizottsági elnökként tartózkodott a szavazástól, mert szerinte  megyénket egybemosnák azokkal a megyékkel, melyek rosszul gazdálkodtak.
 
A kormánypárti politikus után rögtön a másik oldal kapott szót. Elsőként Fehér László (MSZP), aki szerint a megállapodás arról szól, hogy a megyéknek a jövőben nem lesz semmilyen feladatuk. Nehezményezte azt is, hogy Kovács Ferenc úgy írta alá a dokumentumot, hogy erre a közgyűléstől nem kapott felhatalmazást. A képviselő szerint a megye vagyona nagyobb, mint az adósság, ezért azt kérte a többiektől, gondolják át, hogy megszavazzák-e a támogatást. 


- Drámai pillanatokat élünk át - fogalmazott Patyi Elemér (Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom), - utolsó pillanatához érkezett a megye. - A főváros kiállt az érdekeiért, a megyék ezt nem tették meg. A 19 megye, vele együtt nyolcmillió ember minden autonómiáját elvesztette. Az elődök inkább felálltak volna ezekből a székekből, minthogy megszavazzák ezt a megállapodást.

Rába Kálmán (Jobbik) is ezen a véleményen volt: szerinte  méreginjekciót adnak be a megyének, mely lassan hat majd. Kiemelte, aki aláírta a szerződést, az pártkatona, s csak a saját jövőbeli helyzetét tartotta szem előtt. Ahogy ő fogalmazott: a kormány az évszázad ingatlanpanamáját készíti elő.

Az ülésen szót kért dr. Ipkovich György (MSZP) országgyűlési képviselő, s sokakat foglalkoztató kérdéseket boncolgatott. Többek között azt, hogy összefonódott a város és a megye vagyona, s nem tudni, mi lesz ennek a sorsa.

Az ellenzék után a kormánypártiak próbálták védelmükbe venni a megállapodást, s érvekkel támasztották alá, miért szükséges tárgyalni a vagyon átadásáról. Kerekes Ferenc szerint az elmúlt években fájdalmas megszorításokat hajtottak végre az intézményekben, s már nem lehet halogatni ezeket a döntéseket, lépni kell. A Fidesz példát mutat azzal, hogy hozzá mer nyúlni a rendszerhez. Hozzáfűzte, az intézmények továbbra is itt maradnak a megyében, csak jobb körülmények között működhetnek. Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere is a megállapodás mellett állt ki, s szerinte hisztériakeltés az, ami itt zajlik. Dr. Kun László főjegyző próbált meg a félreértésekre válaszokat adni. Mindjárt az elején kiemelte, az elnök nem adta el a vagyont, azt majd a törvény veszi el. A mostani  megállapodás arról szól, hogy ha megszületik a törvény, akkor készen álljanak az átadásra.

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke csak a vita végén kért szót.
 
- A  jelenlegi rendszer nem tartható fenn tovább - mondta az elnök -, az új rendszer kialakítása a kormány feladata. A  megye faladata, hogy működőképesek legyenek az intézmények, s az ott dolgozók munkahelye is megmaradjon. Minden vagyontárgyról külön tárgyalunk majd, úgy tűnik, hogy a turizmus és a sport a megyék feladata lesz. Esélyünk van arra is, hogy a turizmushoz kapcsolódó ingatlanok a megyénél maradnak.

A testület név szerinti szavazást kért, amely nem okozott meglepetést: a kormánypártiak igennel, az ellenzék nemmel szavazott, így elfogadták a már aláírt megállapodást.


A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint minden család, minden gyermek és felnőtt azonos, magas színvonalú közszolgáltatásra jogosult. Ezt az alapjogot a jelenlegi önkormányzati rendszer nem képes garantálni  olvasható  a közleményben. A kormány és a megyei önkormányzatok közötti megállapodás célja, hogy valamennyi ellátott, a jelenleg megyék által fenntartott intézmények és az ott dolgozók jövőjét biztosítja. E cél elérése érdekében az állam átvállalja az oktatási, egészségügyi, gyermekvédelmi és szociális feladatokat, garantálja az intézmények biztonságos működtetését, átveszi az összes ott dolgozó munkatársat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!