Vallási szobrocskákat találtak régészek a szombathelyi feltáráson

Istennő figurákat is találtak a régészek a szombathelyi Petőfi Sándor utcában, ahol gázvezeték rekonstrukciós munka folyik a Paragvári utcától a Deák Ferenc utcáig.

Merklin Tímea

A dr. Kiss Péter vezette feltárásnak augusztusban volt az első része, Mrenka Attila, Mladoniczki Réka, Nyerges Anita régészek dolgoztak itt.  Másodszor az elmúlt hétvégén jöttek ki a Szabó Miklós utcához közel eső területre.

Ottjártunkkor az árokban fémkeresővel dolgozó Czöndör János épp megtalálta a harmadik votivot, figurális fogadalmi tárgyat, egy pici Vénuszt. Nyerges Anita kezében akkor már két hasonló figura volt, az aznapi és az előző napi zsákmány: egy másik Vénusz szobrocska és egy Dea Syriát ábrázoló figura. 

Római kerámiákat, pénzeket is találtak. A két darab 4. századi bronzérem egyike Valentinianus császár idejéből való, istenábrázolás van a hátoldalán. A másik a Constantinus-dinasztia korából származik, az elején császárfej, a hátulján két katona. 

A korabeli pénzfeliratok a  propagandát szolgálták. A két leggyakoribb: Fel(icitas) temp(orum) reparatio (a boldog idők visszaállítása) és a Gloria excercitus (dicsőség a hadseregnek)  - tudjuk meg Nyerges Anitától.  Ezeket az érmeket még restaurálni kell, hogy még többet lehessen róluk mondani.

 Nem hiába időztek az árokban a régészek, fél órán belül előkerült egy negyedik figura: Dianát, a vadászat istennőjét ábrázolja, íj van a kezében.

- Szerintem lesznek még szobrocskák - mondta dr. Kiss Péter, az ásatás vezetője. 150 méterre vagyunk a romkerti Merkur-szentélytől, onnan kerültek elő hasonló darabok, melyek láthatók is a Savaria Múzeumban. Diana alakja teljesen új, ilyen még nem volt. A feltáráson találtunk felsőcsatári kőből rakott  nagy méretű római falakat. Feltehetőleg egy bordákkal megerősített épületalapzat részét látjuk,  egy komoly épület alapja lehetett. Ilyen alapzatoknak kétféle eddig ismert szombathelyi párhuzama van: pódiumtemplom (Iseum) és a városfal saroktornya (Kossuth  utca.). -

Vitathatatlan:  ezek az ólomfigurák vallási emlékek. Az a tény is figyelemreméltó, hogy Savaria városfalának északnyugati saroktornya  a feltárási hely közelében keresendő. Úgy lehet elképzelni, hogy a Merkur szentély felől, a Romkertből jött ki a római kori belvárost elkerülő út, és ennek mentén lehetett ez a vallási vagy védelmi célt szolgáló  építmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!