Görög válság - Az ellenzék továbbra is mielőbbi választásokat követel

A görög ellenzék fő erejét képező párt, az Új Demokrácia vezére szombaton megismételte mielőbbi választások kiírását célzó követelését, egyúttal lemondásra szólítva fel a baloldali miniszterelnököt.

MTI

Antonisz Szamarasz visszautasította Jeórjiosz Papandreu kormányfő felhívását egy kétpárti átmeneti kormány megalakítására. Utóbbira néhány órával korábban tett javaslatot a miniszterelnök, miután éjféltájban megnyerte a parlamentben rendezett bizalmi szavazást. Szerinte a márciusig hivatalban maradó átmeneti kormány lenne hivatott végrehajtani azt a takarékossági programot, amelyet az Európai Unió írt elő az Athénnak nyújtandó újabb pénzügyi mentőcsomag fejében.

A konzervatív ellenzék vezére viszont ragaszkodik ahhoz, hogy december elején rendezzenek rendkívüli parlamenti választásokat Görögországban. "Nem kérünk helyet az ő (átmeneti) kormányában. Egyetlen dolgot akarunk: azt, hogy (Papandreu) mondjon le, mivel veszélyessé vált országunk számára" - jelentette ki Szamarasz.

Szombaton délelőtt Papandreu megkezdte a tárgyalásokat Karolosz Papuliasz államfővel egy nemzeti egységkormány létrehozásáról, amelyet nem ő irányítana, s amelynek feladata az lenne, hogy kivezesse az országot a mély gazdasági és politikai válságból.

Papandreu kijelentette: azért akar egységkormányt létrehozni, hogy elkerülje az általa katasztrofálisnak tartott előre hozott választásokat. "Minden tőlem telhetőt megteszek egy széles együttműködésen alapuló kormány létrehozásáért" – jelentette ki Papandreu az elnöki palotában a televíziós kamerák előtt.

"Nem vagyok a székemhez ragasztva, és minden erőfeszítésemmel azon leszek, hogy országunk elkerülje a választások kalandját" – mondta a kormányfő az elnököt üdvözölve, mielőtt megkezdődött volna a zárt ajtók mögötti tárgyalás. "A megegyezés hiánya nyugtalaníthatja európai partnereinket abbéli szándékunkat illetően, hogy az euróövezetben kívánunk maradni" – tette hozzá Papandreu, akinek kormánya az éjjel 153 szocialista képviselő támogatásával kapott bizalmat a parlamentben.

Papuliasz elnök hangsúlyozta, hogy a politikai válságból kivezető egyetlen út a pártok közötti konszenzus. Szombat esti hír szerint az államfő vasárnap fogadja hivatalában a konzervatív ellenzék vezérét, Szamaraszt.

Eddig az Új Demokráciából kivált két kisebb párt, a Jeórjiosz Karacaferisz vezette szélsőjobboldali LAOSZ és a liberális Dora Bakojannisz vezette Demokratikus Szövetség közölte, hogy kész a tárgyalásokra. A megszorításokat ellenző kommunisták és radikálisok ismételten előre hozott választásokra szólítottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!