Hangokkal telik meg a világ

Csodák márpedig vannak. És nemcsak a mesékben, hanem a való életben is. A rászorultaknak ilyen csoda a fülbe ültethető, beoperálható cochleáris implantátum, rövid megjelöléssel: Cl.

MTI

Egy  olyan  készülékről van szó, amelynek segítségével a siketek és súlyosan halláskárosultak számára kinyílhat a némaságba zárt világ, a csend nyomasztó korszaka helyett eljutnak hozzájuk az élet hangjai. És képesek lesznek a beszédre, a kommunikációra is.

A teljes valósághoz hozzátartozik, hogy nem minden hallássérült és siket számára működő csoda ez, és nem is merőben új megoldásról van szó - mondja Pálfi Zoltán, a Magyar Cochleáris Implantátum Egyesület, a Macie elnöke. A témát egészen pontosan és közelről ismeri, hiszen kisfia is ezzel az implantátummal nyerte el hallását, mivel születése óta siket volt.  Nem úri passzióból hoztam létre az egyesületet, hanem éppen azért, hogy a sorstársaknak segítsek, ne kelljen végigjárniuk sok felesleges utat, amíg eljutnak a célig. Az információ fontos része az érdekvédelemnek, és ezen túl bizony néha küzdelem, harc a siker ára.

Így történt a közelmúltban is, amikor a CI implantátumok elfogytak, és a várólistán lévők helyzete veszélybe került. A külföldről érkező, meglehetősen drága, hat és fél millióba kerülő implantátum, amelynek árát az OEP teljes mértékben fedezi, útja elakadt, új tender kiírása és a hosszadalmas közbeszerzési eljárás pedig nem tette volna lehetővé, hogy a legsürgősebb esetek időben hozzájussanak az implantátumhoz. Tárgyalások révén, kormányzati segítséggel sikerült a szövetségnek elérnie, hogy 30 implantátumot soron kívül beszerezzenek, és azokat meg is kaphatták a sorban állók. Csak ép hallóidegű egyénnél alkalmazható a beültetés, ez a sikeres műtét záloga, ha kicsúsznak az időből, akkor a lehetőség végleg megszűnik.

Ahogy az elnök elmondja, most 30 implantátum került beültetésre, általában 60-ra van szükség évente, a legsürgősebb esetekben tehát tudtak segíteni.

A CI implantátum története egyébként két és fél évtizeddel ezelőtt kezdődött, ma már 78 országban alkalmazzák, közben állandó fejlesztésen ment keresztül. Hogy orvosi szempontból mit is jelent ez a fantasztikus lehetőség, arról Küstel Mariannát, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika audiológus főorvosát kérdezem.

Egy elektronikus segédeszközről van szó, amely életre szóló megoldást jelent a súlyosan halláskárosult és siket gyermekeknek, illetve felnőtteknek bizonyos esetekben  magyarázza.  Mindig szakorvosi indikáció alapján történik a beültetés. Az ideális az, ha minél előbb. Lényegében a belső fülbe kell egy elektródát beültetni, ehhez kapcsolódik egy jelfogódekóder egység, ennyi a készülék szerkezete. A belső fül egyik szerve a csiga, amelyben szőrsejtek találhatók, ezek alakítják a hangokat elektromos impulzusokká az ép hallású embereknél. Ezeket az impulzusokat a hallóidegek veszik fel és továbbítják az agy felé. A siketeknél és nagyothallóknál nem működnek a szőrsejtek, ezek funkcióját veszi át az implantátum. A műtét narkózisban történik, ha megfelelő gondossággal előkészített és elvégzett a beavatkozás, akkor külö- nösebb kockázat nélkül, sikeresen történhet. Az operáció után hosszabb rehabilitáció következik szakorvos és szakpedagógus segítségével.

Magyarországon az újszülöttek fülészeti szűrése nem kötelező, bár orvosilag és technikailag lehetséges, és van is néhány szülészet, ahol elvégzik. Akár már hat hónapos korban is végezhető beültetés, de másfél-két esztendős kor-
ban is ideális még, felnőtteknél pedig a hallásvesztés idején. A műtét mindenképpen a hallóidegpályák épségéhez
kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!