Ismét elmaradt a rendkívüli közgyűlés Szombathelyen

Csütörtök reggel kilencre összehívták ugyan az ellenzéki képviselők által kezdeményezett rendkívüli közgyűlést, de ennek egyetlen napirendi pontját hét igen, hat nem és hat tartózkodás mellett nem támogatta a testület.

Peltzer Géza

Annyit azonban megtudtunk, hogy előző nap dr. Puskás Tivadar találkozott az ellenzékkel és több, mint egy órás beszélgetés során megállapodtak abban, hogy ezentúl konstruktívan fognak együttműködni annak érdekében, hogy Szombathely a lehető legjobban jöjjön ki a január elsején életbe lépő vagyoni változásokból. (Mint ismeretes, 2012. január elsején állami kézbe kerülnek azok az ingatlanok, azok a vagyontárgyak, amelyek ma még  megyei tulajdonban vannak – ez lett volna a második rendkívüli közgyűlés témája is.)

Dr. Puskás Tivadar még a szavazás előtt elmondta a rendkívüli közgyűlésen, hogy jogi  környezet még nem  alkalmas arra, hogy érdemi döntéseket hozzon a testület, ezért egyik szakbizottság sem javasolta a vagyonátadás megtárgyalását és döntések meghozatalát.

Az MSZ-SZTKE- frakció tagjai a közgyűlés berekesztése után rendkívüli sajtótájékoztatójukon sorra kifejtették: óriási horderejű dologról van szó, és már csak néhány hét van hátra az évből, ezért nem szabad késlekedni a döntéshozatallal.

Dr. Czeglédy Csaba frakcióvezető elmondta: a közös fenntartású intézmények dolgozói nem tudják, honnét fogják kapni  fizetésüket január elseje után, helyzetük bizonytalan, ezért kérdésekkel ostromolják a politikusokat. Kifejtette: sajnálja, hogy az ugyanezen témájú megyei rendkívüli közgyűlés sem lett megtartva. Pedig fontos lenne tudni, hogy mely ingatlanokat kéri a megye, mert az kiindulópont lehetne a város számára, tette hozzá. Például, ha a balatonberényi gyereküdülőre a megye nem tart igényt, akkor kérni fogja azt a város. A megye a rendszerváltás óta eltelt időszakban jól gazdálkodott vagyonával, ebből minél többet meg kellene menteni a város számára. Elhangzott: a  város jobb tulajdonos lenne számos intézmény, kulturális érték megtartásában, a mostani szolgáltatások szinten tartásában. Németh Kálmán képviselő erre példát is hozott: a temetőnek, a temetkezésnek feltétlen városi tulajdonnak illetve szolgáltatásnak kell lennie  a jövőben.

Az LMP képviselője, Horváth Zoltán  is csatlakozott a rendkívüli sajtótájékoztatóhoz. Elmondta: örül annak az ígéretnek, hogy ellenzéki javaslatokat is befogad majd ezentúl a testület a vagyonátadás-megtartás vitájában és a döntések során a város. Hozzátette: az LMP nem fél az államtól, de számos intézmény meggyőződésük szerint jobb kézben lenne, ha a városnál maradna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!