Nem vállalják a bölcsődeépítést Vépen

Többször is tárgyaltak a vépi képviselők a bölcsőde megépítéséről. A legutóbbi ülésén mégis úgy döntött a testület, hogy egyelőre nem vállalják be ezt a beruházást.

Simon Erzsébet

Kedvező pályázati lehetőségek kínálkoznak bölcsődeépítésre: a költségek kilencven százalékát állná az állam, önrészként tíz százalék saját forrást igényelne egy ilyen beruházás. A kisvárosi képviselő-testület többször tárgyalt arról, hogy célszerű lenne kihasználni ezt az alkalmat.

Egy korábbi önkormányzati ülésen Kovács Péter  polgármester úgy fogalmazott: egy bölcsődével kiegészülve a meglévő, éppen felújítás alatt lévő óvoda, s a korszerű általános iskola az alapoktól elégítené ki az intézményes  köznevelési igényeket. Akár még a lakosság száma is növelhető lenne, s a másutt dolgozó szülőknek nagy segítséget jelentene a kisgyermekek elhelyezésében.

Kétségtelen: csábító az állami finanszírozás volumene, ám csak a kedvező bekerülési költséget nézni nem elég. A számítások szerint úgy 80-100 millió forintból épülhetne meg a vépi bölcsőde. Az önrészként szükséges mintegy tízmillió forint ugyan kigazdálkodható, ám gondolni kell a fenntartására is.

Két csoportot működtetni kell, s az állami normatíva elégtelensége miatt pluszforrás évente úgy tízmillió forint  bevonásáról sem árt gondoskodni. Kérdéses az is, hogy meglenne-e a szükséges gyermeklétszám.

A képviselő-testület a legutóbbi ülésén mindezeket figyelembe véve úgy döntött, hogy a költségek és a várható működtetési díjak nagysága, valamint a bizonytalan gyermeklétszám  miatt ne épüljön bölcsőde. A polgármester szerint azt a már másutt is bevált módszert lenne érdemes követni, miszerint egy  megfelelő képzettségű magánszemély vállalkozásban végezné a kisgyermekek ellátását.

Így nem kellene beruháznia az önkormányzatnak  a bizonytalan gazdasági helyzetben, s azt is "kipipálhatnák", hogy a tervek szerint kötelező lesz az önkormányzatok számára a bölcsődei ellátás biztosítása.            

Ezek is érdekelhetik