10 + 1 tuti karácsonyi film, amit mindenképpen látni kell!

A kreatív filmesek többféle szemszögből "közelednek" a karácsonyhoz: van olyan alkotó, aki viccesre veszi a figurát, van, aki "télapósra", olyannal is találkozunk, aki a háborút és a szentestét vegyíti 2 órába, de olyan rendező is akad, aki egy örök klasszikus főszereplőjének Jim Carrey-t választja. Szerkesztőségünk összeállítása olyan mozifilmeket tartalmaz, melyek magyar címében ott szerepel az a szó, amelyet az elmúlt napok, hetek során több százszor ejtettünk ki a szánkon.

Tódor Tamás


1. Karácsonyi vakáció (1989)


Az Amerikai vakáció és Európai vakáció című filmekből jól ismert Griswold család újabb, karácsonyi kalandjaival ismerkedhetünk meg. Az egész család kész az év legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra. A család sürög forog, vásárol és csomagol. Mindenki kitűnő ajándékokat vett szeretteinek és azon vannak, hogy sikerüljön titokban tartani azokat. Ismerve a Griswold családot tudható, közeleg a katasztrófa. Ahol a Griswoldok megjelennek onnan az emberek azonnal menekülni kezdenek, mert körülöttük minden leomlik, összedől, kigyullad, elpusztul. Vajon képes-e egy család romba dönteni a karácsonyt?


2. Túlélni a karácsonyt (2004)


Újabb magányosan töltött szentestére készül Drew Lathem. Mivel a kilátásai enyhén szólva sem rózsásak, gondol hát egy merészet, és ahelyett, hogy egymaga bámulná a saját magának vett ajándékokat, felkerekedik, és meglátogatja a egykor volt otthonát. A szeretet ünnepének naivitásával telve bízik abban, hogy a hely, ahol boldog és gondtalan gyermekkorát töltötte, majd visszaadja az életkedvét. Csupán egy apró kis semmiség jön közbe terve megvalósítása közben: megérkezvén döbbenten tapasztalja, hogy a jól ismert családi házban már nem az ő rokonai laknak! Ez elsőre ugyan "padlózza" Drew-t, de másodjára már úgy dönt: ha már itt van - idegen család ide, idegen család oda - "kibéreli" őket karácsony 3 napjára, s vidáman költözik be az új szüleihez. A gondok aztán akkor tetőznek, amikor megérkezik az idegen házaspár lánya, a szemrevaló Alicia, aki szemben találja magát egy "adoptált" báttyal. Mi is lehetne ettől kezdve a könnyelműen új családot választott Drew célja, mint túlélni valahogy a karácsonyt!


3. Segítség, karácsony! (1994)


Akinek az ünnepek alatt valami lelki gondja támad, csak felhívja a segély- szolgálatot. De vajon ki segít a lelkielsősegély-szolgáltatáson, hiszen neki is lehetnek megoldhatatlan problémái az életben? A szimpatikus Philip is segélytelefon szolgáltatást vezet, öngyilkosok hívhatják vonalát. A fiút azonban elhagyja menyasszonya - most ő kit hívjon?!


4. Négy karácsony (2008)


Brad (Vince Vaughn) és Kate (Reese Witherspoon) minden karácsonykor repülőre ülnek, hogy családjaiktól távol, nyugalomban tölthessék az ünnepeket. De egyszer minden jónak vége szakad, így amikor a pár kimegy a repülőtérre, hogy most is elszökjenek néhány napra, megdöbbenve látják, hogy a hatalmas köd miatt minden járatot töröltek. Így nincs más választásuk, mint meglátogatni mindkettejük elvált szüleit, vagyis egyetlen nap alatt négy helyen kell megünnepelniük a karácsonyt.


5. Kiskarácsony mindenáron (2006)


Steve Finch megszállott karácsony-rajongó. Az évek során kialakult szokásait a kívülállók valószínűleg bájosnak tartanák, a családja viszont nehezen tolerálja az idegőrlő hagyományokat. Ám Steve karácsonyi boldogságát darabokra zúzza az új szomszéd, az autókereskedő Buddy. Azzal méri az első csapást Steve önbecsülésére, hogy pazar lámpafüzérrel díszíti a házát, melynek fényét valószínűleg a Marsról is látni lehet. Steve joggal érzi úgy, hogy elveszítheti a karácsony koronázatlan királya címet. Az asszonyoknak és a gyerekeknek egyre jobban elegük van a férjek kakasviadalából, de Steve és Buddy egyre nagyobb erőbedobással, egyre rafináltabb trükkökkel folytatják a versenyt


6. Fekete karácsony (2006)


A film Billy történetét meséli el, aki gyerekkorában anyja kegyetlen bánásmódjának volt kitéve. Az anya, miután megölte a fiú apját, a gyermeket éveken át a padláson tartotta, míg új férjével és tőle született gyermekével boldogan, harmonikusan élték mindennapjaikat. Billy soha nem is álmodhatott olyan szeretetről és törődésről melyet az "új” család kapott anyjától. Egy nap, a padlásról kiszabadulva Billy ezért bosszút állt, és brutálisan lemészárolta a családot.
A film ezután napjainkban folytatódik. Billy egykori otthonát hat egyetemista lány lakja, akik éppen a karácsonyi vakációra készülnek. A lányok mit sem sejtenek arról, hol is laknak, s milyen véres történet fűződik a házhoz. Egészen addig nem is kutakodnak az igazság után, amíg meg nem csörren a telefon, és az egyik lány titokzatos módon el nem tűnik
A mű Bob Clark 1974-es horror-klasszikusának azonos című remake-je.


7. Karácsonyi lidércnyomás (1993)

 


Jack Skellington (magyarul: Csontváry Jack, Csontvázi Jack, a szinkronizált változatban Rosszcsont Jack) Halloween Town lakója, aki egyben a halloween-i ijesztgetések nagymestere és minden évben elnyeri a legjobb rémisztőnek járó díjat. Ám megunja ezt a címet és a vele járó feladatokat, és el akar tűnni egy kicsit. Erdőben sétálva rálel az ünnepek fáira, ahol is bemegy a karácsonyfa formájú ajtón. Ekkor egy érdekes városban találja magát, ahol csupa manók élnek és serénykednek, és ahol nincs rémisztgetés és félelem, hanem melegség és boldogság. Elhatározza, hogy átveszi a helyét ebben az évben Mikulásnak, akit itt Mikorártsnak neveznek (de szokás „Rémapó”-nak és „Víg Hullás”-nak is fordítani) , és elkezdődik a rémálommal teli Karácsony. Igaz, szegény Jack nem tudja hogy rosszat tesz, csak máshogy értelmezi a karácsony szellemét.


8. Fegyverszünet karácsonyra (2005)


Mikor 1914 nyarán kitör a háború, sokmillió ember élete fenekestül felfordul, s a harcok sokakat állítanak csatasorba. Beköszönt a tél és vele együtt a karácsony is: a fronton szolgáló katonákat családtagjaik és a hadsereg ajándékokkal halmozzák el, de a francia, skót és német lövészárkokban tartózkodókat a legnagyobb meglepetés nem a csomagokat kibontva éri. Aznap este csodálatos dolog történik, amely örökre megváltoztatja négy ember, egy anglikán pap, egy francia hadnagy, egy különleges német tenor és szerelme, egy szoprán énekes életét. Karácsony éjjelén megvalósul az elképzelhetetlen: a katonák kimásznak a lövészárkokból, s fegyvereiket hátrahagyva kezet ráznak az ellenséggel.
A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 szentestéjén.


9. Kelekótya karácsony (2004)

 


Képzeljünk el egy évet karácsony nélkül. Megúszhatnánk a közelharcot a zsúfolt boltokban, az unalmas heherészést a vállalati ünnepségen, az ajándék atlétatrikót, a száraz bejglit, a gyomorfájdalmakat, és már novemberben rátérhetnénk a szilveszteri duhajkodásra! Luther és Nora Krank annyi átkarácsonyozott december után végre felbátorodik, és a szökést választja: az idei decembert az otthonuktól távol, egy napsütötte szigeten akarják eltölteni. A szomszédok persze felháborodnak, hogy az idén Krankék háza megzavarja az összhangot, nálunk nincs a háztetőre kitűzve az ilyenkor elvárható hatalmas hóember, de az igazi bajok csak akkor kezdődnek, amikor a nagy szökést tervezgető pár lánya bejelenti, hogy ebben az évben mindenképpen békés családi körben szeretné tölteni az ünnepet. Lehet, hogy karácsonyozni nehéz, de megúszni még nehezebb!


10. Karácsonyi ének (2009)


Charles Dickens Karácsonyi ének című regénye izgalmas és érzelmes olvasmány immár 166 éve kicsik és nagyok számára egyaránt. 2009-ben az Oscar-díjas Robert Zemeckis (Forrest Gump) újraálmodta Dickens látomását, így Ebenezer Scrooge története idén forradalmi 3D-s animációs változatban kerül a mozik vásznaira. Scrooge (Jim Carrey) magának való, kapzsi és mogorva öregember. A mostani karácsonyi ünnepeket is ugyanúgy tölti, ahogyan eddig: folyamatosan leteremti hűséges ügyintézőjét (Gary Oldman – Harry Potter és a Főnix Rendje) és lelkes unokaöccsét (Colin Firth – Bridget Jones naplója). Karácsony napján azonban meglátogatja három szellem (az Elmúlt, a Mostani és az Eljövendő Karácsonyok szellemei), akik magukkal viszik Scrooge-ot egy fantasztikus és tanulságos időutazásra. A jelenések megmutatják neki az igazságot, melynek hatására a kapzsi milliomos is kénytelen beismerni: ki kell nyitnia szívét, hogy jóvátegye az elmúlt évek gonoszságait, amíg még nem késő


+ 1. Karácsony Artúr (2011)


A télapó karácsonyi küldetéseit mindig is nagy titokzatosság övezte, amiről ezúttal kiderül, hogy az ajándékkihordás mögött igen komoly infrastruktúra húzódik meg. A több százmilliós nagyságrendű ajándékozás között néha becsúszik egy-két hiba, amit a télapó kisebbik fia, Artúr mindenféleképp ki szeretne javítani, csakhogy a srác inkább több hibát csinál, mint hasznot...
Olvassa el filmkritikánkat!



Forrás: port.hu, filmkatalogus.hu, filmtrailer.hu, tutifilmek.hu, premierfilm.hu. mozi-dvd.hu, wikipédia, filmek.s9.hu, filmajanlo.hu,



Igazából karácsony! - Az ünnep TOP 10 filmje
Laptársunk, a Zalai Hírlap online szerkesztősége összeválogatta azt a 10 filmet, amely az ünnepi hangulatot mutatja be - de különböző zsánerekben. Lesz itt szó romantikáról, akcióról, animációról, fantasyról és horrorvígjátékról is.
A részletekért kattintson IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!