Érdektelenség a nemzetiségi közmeghallgatásokon

Tavaly kilencvenketten szavaztak a német kisebbségi önkormányzati választáson. A közmeghallgatásra senki sem jött el, pedig vannak gondjaik. A horvát közmeghallgatáson visszatérő téma volt a nemzetiségi tévéadás, három éve nem tudják megoldani.

Némethy Mária

Bonyolulttá váltak a pályázatok, nagyon sok igazolás kellKözmeghallgatást tartott a  Szombathelyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat.
 
- Kevesen jöttek el, velem együtt hatan voltunk. Sokkal többen szoktak lenni - összegezte Skrapits László  elnök a tapasztaltakat. - Visszatérő probléma, ezzel többen fordultak hozzám, hogy nem tudják nézni a horvát tévé adását. Egyik kábeltévé se adja. Három éve kínlódunk ezzel a problémával, de nem tudjuk megoldani, pedig már a nagykövetség segítségét is kértem. Nem az a baj, hogy a kábeltelevíziókat működtető szolgáltatók nem lennének partnerek. Vállalnák, de mivel a horvát fél kódolja az adásokat, csak bizonyos kártyával lehetne működtetni. Ilyet magánember vehet, és akkor tudja fogni a horvát csatornákat. A nagy szolgáltató cég akkor használhatna kártyát, ha a két ország között lenne egy hírközlési egyezmény. De mindmáig nincs, és senki nem is tud válaszolni arra a kérdésre, hogy ez az egyezmény miért nem jöhet létre.

A Szombathelyi Német Kisebbségi Önkormányzatnál is megtartották az éves kötelező közmeghallgatást, várták is az embereket a Rohonci utcai irodájukba, de...

- Nem jött senki - hallottuk Friedl Tamás önkormányzati elnöktől. - Értesítettük a Reguly iskolát - ahol német nemzetiségi oktatás folyik - a Napsugár és a Pipitér óvodákat - oda  német nemzetiségi csoportokba viszik a  szülők a gyerekeket -,  de mindhiába: nem jöttek el a közmeghallgatásra. Próbáljuk kideríteni:  miért ez a passzivitás? Az elnök szerint a kötelező jelleg riasztja a résztvevőket, vagy az, hogy nem igazán látják eredményét a véleménynyilvánításnak, meg talán az is, hogy a németek nem szoktak panaszkodni.

Pedig gondjaik vannak, nem is csekélyek, Friedl Tamás néhányat említett:

- Júniusban rendeztük meg 25. alkalommal a német olvasótábort, ötven gyermek gyűlt össze egy hétre Csepregen. A tábor 260 ezer forintos költségét még nem kaptuk meg az államtól. Nagyon bonyolulttá váltak a pályázatok, rengeteg igazolást kellene beszerezni. Ehhez kicsik vagyunk.

Még jó, hogy a hagyományos rendezvényeikkel (Heimattreffen,  Adventkranz, sváb bál) nincs semmi gond. Tavaly Vas megyében nem tudott felállni megyei német kisebbségi önkormányzat, mert kilenc  területi van, viszont a megyeihez tíz kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!