Jövőre is a fürdő-beruházás költségeit nyögi Szentgotthárd

A fürdő-beruházással kapcsolatos kötelezettségek miatt jövőre is kényszerpályán mozog Szentgotthárd. De: az ipar és az idegeforgalom területén kitörési pontjai is vannak.

Kiss Tamás

A város jövő évi költségvetését igencsak szigorú koncepció mentén gondolja elkészíteni a képviselőtestület.
Huszár Gábor polgármester - akit rövid évértékelésre és persze némi jövőbe tekintésre kértünk - először is arra emlékeztetett, hogy mindössze pár nappal a testület tavaly októberi megalakulását követően a kötvény kibocsátó bank 116 millió forintos inkasszót tett a számlára, ráadásul: az iparűzési adó szükséges újraszámolása nyomán az önkormányzat közel 100 millió forintot kénytelen volt visszautalni az érintett cégeknek. A csőd elkerülése okán akkor zárolták a számlákat, egy másik meghatározó döntés szerint pedig a város visszalépett a városrehabilitációs pályázattól (amelynek elemei Huszár Gábor szerint amúgy sem voltak létfontosságúak a város számára).
 
A település gazdálkodását kis híján maguk alá temető pénzügyi bajok fő okát a polgármester abban látja, hogy a fürdő építésére felvett forinthitelt svájci frank alapú kötvényre váltotta át a város korábbi vezetése. Az azóta történt árfolyamváltozás következtében a tartozás mostanság 3,5 milliárd forint, a tőke- és kamattörlesztés pedig éves szinten 250 millió forint körül mozog, s Huszár Gábor szerint ez az összeg 2012-ben is kényszerpályára tereli a város (2,2 milliárd forint körül mozgó) költségvetését.

Ilyen feltételek mellett napi 24 órás küzdelmet jelent a város életben tartása, fogalmazott Huszár Gábor, hozzátéve: a kilábalás csak akkor lehetséges, ha a több lábon állás stratégiáját követik. Fontos kitörési pont például az ipari park továbbfejlesztése, s hogy a már itt lévő, illetve a jövőben letelepedő cégeket még jobban kiszolgálják. (Például a városban fellelhető képzési kínálat igény szerinti és folyamatos alakításával.) Szentgotthárd számára az idegenforgalmi, köztük a fürdő szolgáltatásaira épülő beruházások is nagy fontossággal bírnak. S, ha már a fejlesztések: Huszár Gábor szerint nagyon várják az arról szóló döntést, hogy megépülhet-e a fürdő közelébe tervezett multifunkcionális sportcsarnok, amely elsődleges célként jól szolgálná a regionális utánpótlásnevelést és a kézilabdasport erősítését, ugyanakkor a város vonzerejét is növelné.
 
Az ipar és az idegenforgalom fejlesztése azonban a polgármester szerint csak és akkor hozhat valós eredményt, ha a szentgotthárdiakban tudatosul, hogy ezek a lépések nem ellenük, hanem kimondottan értük történnek. Azért, hogy legyen biztos munkahelyük, ha pedig vállalkozók, akkor elegendő (és jól fizető) vendégük.  

Kiléptek a szabadpiacra

A spórolás jegyében a földgáz- és a villamosáram-beszerzésnél Szentgotthárd kilépett a szabadpiacra, ezzel 20-25 százalékkal alacsonyabb árakat ért el. A megtakarítás okán több korszerűsítési, illetve  a megújuló energiaforrásokra alapozó projektet is előkészítettek, ezek közül néhány már jövőre megvalósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!