Nem lesz Titanic-zenekar a szimfonikusokból

Amikor megszületett az a törvény, hogy a megyei intézmények átkerülnek a kormányhivatalokhoz, az utolsó órákban belekerült egy fél mondat arról, hogy a törvény hatálya nem terjed ki az előadóművészeti együttesekre. Akkor derült ki, hogy van az országban kilenc olyan intézmény, aminek a sorsa ezáltal bizonytalan, ebből kettő szombathelyi.

Merklin Tímea

Egzisztenciálisan lógnak a levegőben, vagyis 2011. december 29-én még nem tudni pontosan ki lesz a fenntartó.   Hogy látja a helyzetet Mérei Tamás igazgató?

- Köszönöm a kérdést, jól vagyunk, izgalmas koncertek lesznek ma és holnap este fél nyolckor a Bartók Teremben. Robert Houlihan karmester személye garancia a jó hangulatra. Szentpéteri Csilla szereplése pedig, aki önmagában is megtölt sportcsarnokokat, új színt visz a szilveszteri hangversenyeink sorába crossover stílusával, amely ötvözi a klasszikust a modernnel. Az est háziasszonya Geszler Dorottya  lesz.

- Ami az egzisztenciális helyzetünket illeti: nem aggódom. A döntéshozók nagyon felelősségteljesen állnak a helyzethez, nagyon törődnek a zenekarral.

- Mindenki szeret bennünket. Igaz, még nem alakult ki száz százalékosan, hogy ki lesz a fenntartónk, de a januári fizetések fixen rendelkezésre állnak az államkincstárnál.

Amikor megszületett az a törvény, hogy a megyei intézmények átkerülnek a kormányhivatalokhoz, az utolsó órákban belekerült egy fél mondat arról, hogy a törvény hatálya nem terjed ki az előadóművészeti együttesekre. Akkor derült ki, hogy van az országban kilenc olyan intézmény, aminek a sorsa ezáltal bizonytalan, ebből kettő szombathelyi. Az egyik, a Mesebolt Bábszínház, amelynek helyzete máris rendeződött, hiszen átveszi a város (a csütörtöki rendkívüli közgyűlés témája ez). Ez történt rajtunk kívül a többi intézménnyel is. Akár az is elképzelhető, hogy a zenekar is a városnál köt ki.

Az eddig városi és megyei Savaria Szimfonikus Zenekar szerződése a közös fenntartásról 2011. december 31-én, két nap múlva lejár. Nem tudni még pontosan, január 1-től hogy lesz tovább. A megye szeretné megtartani, hiszen szívén viseli a zenekar sorsát, de van-e, lesz-e  miből? Honnan lenne rá forrás?  Átveszi-e a város, azzal együtt, hogy hiányozni fog az a pénz, amit eddig a megye adott a fenntartáshoz a közös kasszába. Milyen remény van arra, hogy ez a  helyzet megoldódik? Mit tud az igazgató?
  
- Amikor kiderült, hogy az átadás-átvételről szóló  törvény hatálya nem terjed ki az előadóművészetre, miniszteri biztost neveztek ki, Fekete Pétert, a békéscsabai színház igazgatóját - aki egyébként szombathelyi származású -, hogy a hiányzó, összesen egymilliárd forintot teremtse elő, koordinálja - mondta Mérei Tamás. 

- Minden egyes város kinyilvánította, hogy szeretné átvenni ezeket az együtteseket, de egyedül nem tudja fenntartani őket. Abból az egymilliárdból lehet pótolni a hiányzó részt. Szóbeli tájékoztatást kaptunk miniszteri biztos úrtól, hogy az összeg megvan, csak még nem tudjuk milyen formában, kihez fog eljutni.

MÉG VICCELNEK IS

A Savaria Szimfonikus Zenekar vidám koncertjei csütörtökön és pénteken este fél nyolckor kezdődnek a Bartók Teremben. Mérei Tamástól megtudjuk: lesz Strauss-blokk, a sztárvendég Szentpéteri Csilla zenéi a zenekarral, vicces darabok, és természetesen ír csomag. Vezényel: Robert Houlihan.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!