Peren kívül egyezség a téglagyári tó használata ügyében

Nyugvópontra jutott a téglagyári tó halászati joga körül támadt vita Celldömölkön: az önkormányzat peren kívüli egyezséget kötött a horgászszövetséggel.

Ölbei Lívia

A celldömölki képviselő-testület úgy döntött, hogy önkormányzati használatba veszi a téglagyári tavat: ezentúl (azaz 2012. januárjától) maga gyakorolja a halászati jogot, amely fölött addig a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége exponált.

Az ügy körül támadt vitában végül sikerült a feleknek  peren kívül megállapodásra jutniuk. Eszerint a halászati jogról való lemondás ellenértékeként a celldömölki önkormányzat egyrészt egymillió forintot fizet a horgászszövetségnek, másrészt 2012-től 2016-ig húszszázalékos kedvezménnyel kínálja a horgászjegyet azoknak a celli társadalmi szervezetekben tömörülő horgászoknak, akik tagjai a megyei horgászszövetségnek. 

Az önkormányzat mindezeken túl lemond az öt évre visszamenőlegesen megállapított, évi egymillió 200 ezer forintra taksált használati díjról; a horgászszövetség viszont eltekint korábbi ötmillió forintos kártérítési igényétől. Az egyezség megszületett, a horgászszövetség nem indít pert. A képviselő-testület határozata szerint az egyezség megkötésével egyidejűleg az önkormányzat haszonbérleti előszerződést köt a horgászszövetséggel, amelyben vállalja, hogy a halászati jog megszerzése után egy évvel felülvizsgálatot rendel el - ennek fényében dönt a továbbiakról. 

Vagyis ha az első év elteltével a város  számára esetleg veszteséges lesz a tevékenység, az önkormányzat pályázatot ír ki a téglagyári tó halászati jogának gyakorlására. És amennyiben a megyei horgászszövetség pályázata nyer, a szövetség a halászati jogról való lemondás ellenértékét (az említett egymillió forintot) haszonbérleti díjként fizeti vissza a celldömölki önkormányzatnak. A téglagyári tó halászati jogáról szóló előterjesztést a celldömölki önkormányzat városfejlesztési és költségvetési bizottsága tárgyalta meg előzetesen, ezután került - a megegyezésre kész ügy - a képviselő-testület elé. A szükséges adminisztratív intézkedések után a jövő év elején kezdődhet az új korszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!