Talentum-korszak: szakkollégium a Nyugat-magyarországi Egyetemen

A Talentum-pályázat révén 186 millió forintot fordítanak a szakkollégiumi tevékenység el-, illetve újraindítására a tíz NymE-karon. A koordináció és a "harmonizáció" az országos vonatkozásban is jó mutatókkal bíró szombathelyi bölcsészkar feladata.

Ölbei Lívia

A jövőben egyre nagyobb jelentősége lesz a tudományos munka iránt érdeklődő, kiemelkedően tehetséges egyetemi hallgatók támogatásának. Ezt a tevékenységet segíti a kétéves kifutású Talentum-pályázat, amelynek révén a Nyugat-magyarországi Egyetem tíz kara 186 millió forintot fordít az elkövetkezendő húsz  hónapban a szakkollégiumi hálózat működtetésére: el-, illetve újraindítására. 
 
A Talentum-program keretében a bölcsészettudományi kar koordinálja és dr. Antonio Donato Sciacovelli dékánhelyettes megfogalmazásában "harmonizálja" az egyetem szakkollégiumi tevékenységét.  A szakkollégiumnak  mint a tehetséggondozás egyik lehetséges formájának megvannak a maga hagyományai  a magyar felsőoktatásban.

A szakkollégium nemcsak a (tanrenden túli)  igényes képzésnek  és művelődésnek, hanem a civil társadalom szerveződésének is jó terepe; működtetéséhez ma már elengedhetetlenek a pályázati (vagy más) támogató források. 

Szombathelyen ráadásul konkrét, folytatható előzmények is vannak: a  Bibó Istvánról, illetve a Rajk Lászlóról elnevezett szakkollégium után, az országban harmadikként  jött létre 1987-ben - az akkori Berzsenyi főiskolán - a Németh László Szakkollégium, amely a SEK bölcsészkarán most szintén Németh László nevével útnak indított  szakkollégium jogelődjének számít. Ez a hagyomány akár önmagában is jelzi, hogy Szombathelyen mekkora súlya van a bölcsészetnek és a társadalomtudományoknak amelyek nélkül megalapozott, a munkaerőpiacon is  hasznosítható műveltség sem létezik.    

"Szellemi létforma", adta meg a szakkollégium definícióját dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens azon a sajtótájékoztatón, amelyen Horváthné dr. Molnár Katalin dékán mellett az egyetemi tehetséggondozást összefogó, szervező, felügyelő  oktatók is részt vettek. Vagyis a  szakkollégium elsődlegesen az "öntudatra ébredő értelmiségi döntésképességének kialakításához" kíván hozzájárulni.

A szombathelyi bölcsészettudományi karon az első körben húsz diák jutott túl (választott kutatási témájával) a szakkollégiumi felvételin, az elsőévesek  (a tervek szerint tízen) februárban  kapcsolódhatnak be a munkába. A szakkollégisták nemcsak  mentori segítséget kapnak, hanem bel- és külföldi tanulmányutakon is részt vehetnek az elkövetkezendő hónapokban. Az első nyilvános bemutatkozás júniusban várható: addig meg kell születniük az első (akár publikálható) kutatási eredményeknek is.

A Talentum-program három aspektusból közelíti meg a tehetséggondozást: tudományos diákkör, szakkollégium, doktori iskola. A SEK TDK-tevékenységét dr. Jankovics Mária, a Szláv Intézeti Tanszék vezetője koordinálja. Az országos TDK-konferenciákon mindig van szombathelyi bölcsész-helyezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!