Tilos lesz a borravaló és a hálapénz?

Ha a munkáltató másképp nem rendelkezik, jogszabály tiltja majd jövő júliustól a borravaló és a hálapénz elfogadását. Az a dolgozó, aki zsebre teszi, felelősségre vonható lesz.

Vas Népe


Elszáll a borravaló?

Az új szabályzat a kedden megszavazott új Munka törvénykönyvében áll.  A vonatkozó, 52. § 2. bekezdése így szól: "A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki." Az indoklás szerint ez a rendelkezés a borravaló és a hálapénz elfogadásának tilalmáról szól, ami alól a munkáltató felmentést adhat – számol be a hvg.hu.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint borravaló fizetése a vevő és az eladó közt, adózott jövedelemből, szabad akaratból történik, s a borravaló egyébként sem nagy tétel, így szerinte elég furcsa, hogy erre ilyen nagy figyelmet fordítottak a jogalkotók.

- A vendégek a készségességet jutalmazzák a borravalóval, és nem automatikusan adják. Ahogy a főnökömet ismerem, akár ki is fogja írni a falra, hogy ő ezt nem ellenzi, hiszen a döntés úgyis a vendégé - mondta a borsonline-nak egy férfifodrász.

- Ezzel tönkretehetik a vendéglátóipart. Mi szinte ebből élünk. A benzint, az olajat, de magát a motort is a borravalóból vesszük, és nem a fizetésünkből - mondja egy pizzafutár, de szinte minden vendéglátós és kereskedő hasonló véleményen van.

Munkajogászok szerint viszont ezt a rendelkezés lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltató erre hivatkozva szabaduljon meg a dolgozójától.


Nincs helye a pénzben kifejezett hálának?

Még az új Mt. elfogadása előtt Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Medicalonline-nak úgy nyilatkozott, hogy a mostani humánerőforrás-krízis kellős közepén az intézményvezetők nincsenek abban a helyzetben, hogy megtiltsák a hálapénz átvételét a beoszottjaiknak.

- Jelen körülmények között, ha az orvosok kérik, az intézményvezető kénytelen lesz engedélyezni a hálapénz elfogadását - nyilatkozta a Magyar Kórházszövetség elnöke korábban laptársunknak, a Naplónak. - Ha  az elképzelést törvénybe iktatják, kénytelenek lesznek engedélyezni a hálapénzt, vagy  ellenkező esetben  törvénytelenségbe taszítják a dolgozóikat.

- Az orvostársadalom nem kívánja ez ügyben felvenni a kesztyűt - mondta  Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. - Úgy gondoljuk, a törvényhozás elsősorban a jutalékok gyakorlatának kívánja útját állni. Például annak, hogy teszem azt egy üzletkötő vagy beszerző a munkaadó tudta nélkül tegyen zsebre pénzeket csak azért, mert mindig ugyanazt az üzletfelet keresi meg. Persze a borravaló és a hálapénz is szemet szúr, de ha annak elfogadása a munkáltatótól függ, Rácz Jenővel, a kórházszövetség elnökével együtt vallom: megengedjük, s akkor rendben van minden?


Bevallott pénz?

A bevallásokban a bérjövedelem soron jelenik meg az a borravalóösszeg, amely a munkáltatóhoz folyik be, és azt mintegy bérként számfejtik. A személyi jövedelemadó- bevallásban „egyéb jogcímen kapott jövedelemként” kell elszámolni azt a borravalót, amelyet a magánszemély közvetlenül a fogyasztótól kapott.

A Központi Statisztikai Hivatal becslései szerint évente 40-60 milliárd forintot tesz ki mindkét bevételi forrás, a hálapénz valamivel többet - tudatja a borsonline.hu.

Ezek is érdekelhetik