Árzuhanás: helyenként 50-70 százalékos is lehet a kedvezmény

Sok helyütt már decemberben elkezdődtek a leárazások. Átlagosan 20-30 százalékos, de helyenként akár 50-70 százalékos is lehet a kedvezmény. Ennek ellenére hétfő délelőtt kevesen vásárolgattak a szombathelyi üzletekben.

Bajdó Bettina

Az idén sokkal korábban kezdődött a szokásos év eleji leárazás. A legtöbb üzletben nem is a január 1-től szállították le az árakat, már karácsony előtt is akcióztak.

A kereskedők 30-50, s akad, ahol  70 százalékos leértékelésekkel próbálnak vásárlásra csábítani. Bár több európai országban megszabják, mikor kezdődhet a kiárusítás, és annak milyen szabályai vannak, nálunk egyetlen megkötés él: a meghirdetett termékből nem lehet annyira kevés, hogy órák alatt elfogyjon.
 
A legnagyobb engedményekre az élelmiszer áruházakban, a ruházati boltokban és az elektrotechnikai szaküzletekben számíthatunk. Átlagosan 20-30 százalékkal viszik majd le az árakat, de lesz olyan üzlet, ahol kedvezmény mértéke elérheti a 70 százalékot is. Ám a legnagyobb leárazások  a szezonális termékeknél vannak.

Egyes ruházati és sportcikkeknél nem ritka az 50-70 százalékos leértékelés sem, szinte nincs olyan ruházati- és cipőbolt, ahol ne lennének árengedmények. Érthető, hiszen ha a nyakukon marad az idei kollekció, azt jövőre már nem tudják eladni. A játékokat is olcsóbban adják ilyenkor, hiszen abból is elég nagy készletet halmoztak fel karácsony előtt, hogy még véletlenül se fogyjon el az aktuális slágertermék. Az ünnepek után pedig megpróbálnak szabadulni a megmarad készlettől, akár úgy is, hogy olcsóbban adják.

Akciókkal csalogatják be az üzletekbe a vevőket. Átlagosan 20-30 százalékos, de helyenként akár 50-70 százalékos is lehet a kedvezmény

Szombathelyen is a legtöbb üzlet kirakatában már kint vannak a leárazást hirdető táblák. A Fő tér egyik ruhaüzletében 30, 50 és 70 százalékos engedménnyel csábítják  vásárlókat. - Mi nem csak most engedünk az árakból - mondja Bereczki János tulajdonos, hanem egész évben árengedményekkel csalogatjuk a vásárlókat. - Kisebb haszonkulccsal dolgozunk, hogy még kedvezőbb áron adhassuk el a ruházati termékeinket. Szükség van erre, mivel az utóbbi időben egyre kevesebb az emberek pénze. Az üzletünk már évtizedek óta működik a belvárosban, van megszokott vevőkörünk is, nekik például törzsvásárlói kedvezményekkel kedveskedünk. Most is van akciónk, de további kedvezményekre is lehet majd számítani a következő hetekben. A tulajdonos hozzáteszi még, hogy a januári áfa-emelést, ahogy erre az elmúlt időszakban is volt példa, most sem nem hárítják tovább a vevőkre. -

Legtöbb helyen a termékeket kicserélik

Az ünnepek után nemcsak az akciók, hanem a karácsonyi reklamációk időszaka is elkezdődik. Ahogy tavaly, idén is nagy rohamra számítanak az áruházakban. Az üzletek elvileg csak azt az ajándékot kötelesek visszavenni, vagy kicserélni, amelyik hibás vagy rossz minőségű. Ami jó, csak például nem tetszik a színe, vagy mert kettőt  van belőle, azt nem. A legtöbb helyen azonban ezeket is kicserélik, hiszen mindenütt fontos a vásárlók megtartása. Nem kötik időkorláthoz a termékek cseréjét, csupán annyit kérnek, hogy a vásárló vigye magával a blokkot is. Találtunk olyan üzletet, ahol még erre sincs szükség, hiszen megismerik a termékeiket, s gond nélkül kicserélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!