Az államosított vagyon kezelői joga miatt aggódik a megye

Január 1-el a megyei intézmények mellett az önkormányzat többi vagyona is állami tulajdonba került. A megye szeretné, ha kezelőként részese lehet ez utóbbiak működtetésének.

Erős D. Zoltán

A január elsejei megyei vagyonátadásnál az volt az alapvető szempont, hogy mindazok a vagyonelemek, amelyek nem szükségesek a megye jövőbeni feladatainak ellátásához, állami tulajdonba kerüljenek. Ennek jegyében állami tulajdon lett az a vagyon is, amelyet a Vas Megyei Vagyonkezelő Kft. kezel. Így például a temetkezési vállalat teljes vagyona, épületek ingatlanok sora.

Az átadás során állami tulajdonba került a Hotel Tiffany, a Hotel Avar, a bozsoki kastélyszálló, a badacsomtomaji üdülő. Valamint három tábor: a velemi alkotótábor, a kemeneskápolnai, a balatonberényi gyermeküdülő. Ez bizonyos fokig azonban ellentmond annak a ténynek, hogy az előzetes hírek szerint az idegenforgalmi feladatok megyei hatáskörben maradnak. Ehhez pedig szükség lenne a szálláshelyekre, s a táborokra. A megyei önkormányzat jövőbeni feladatai közé tartozik a nemzetközi kapcsolatok ápolása is. Ebben - csereüdülések formájában - fontos szerepe volt (lesz?) a balatonberényi tábornak, ahol a testvérmegyékből fogadtak csereüdülésre gyermekeket.

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlése elnöke szerint ígéret van arra, hogy ezek kezelői jogát, beleértve a büki gyógyfürdőt is, a megyei önkormányzat visszakapja majd. Ebben csak az az aggasztó, hogy az erről szóló   megállapodást már meg kellett volna kötni az állami vagyonkezelő központtal, ám ez eddig még nem történt meg. Az idő azonban sürget, s a késés zavarokat okozhat a működés folyamatosságában. Az elnök szerint szükség lenne  arra is, hogy a megyei vagyonnak ez a része a választott tisztviselők kontrollja alatt működjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!