Bányát nyitottak magyarok Grazban

A több éve jól működő szombathelyi Bánya Café tulajdonosai úgy döntöttek, Ausztriában nyitnak kávéházat. A terv, úgy tűnik, bevált.

Peltzer Géza

Nyisson kávéházat Bécsben, még emlékszünk a reklámszövegere, amely arra utalt, hogy a magyarok uniós tagságával kitárultak a lehetőségek a hazai vállalkozók számára. A valóság azonban árnyaltabb, viszonylag kevés magyar vállalkozónak sikerült ez. Közéjük tartoznak a Poór-fivérek (Tamás és Balázs) akik harmadik társukkal, Takács Andrással tavaly tavasszal  megnyitották a Bánya Cafét Graz egy üzletközpontjában.
 
- Már régóta dédelgetett álmunk volt, hogy a sikeres szombathelyi Bánya után egy újabb egységet hozzunk létre. Több mint 10 évvel ezelőtt éltünk három évet Grazban, megszerettük a várost, ideális a mérete, jó a hangulata. Osztrák ismerőseink biztatására vállaltuk az eredeti logó és név használatát, nem kizárva az esetleges franchise-hálózat lehetőségét - mesélik a fiúk. Hozzáteszik: úgy érzik, elfogadták az őket osztrákok, és megértették, bár eleinte nehézséget okozott a számukra a bánya szó kiejtése (banja). A kávézó szellemisége és minősége felveszi a versenyt a többi kávézóval.
 
- A cégalapítás gördülékenyen indult, bár buktatók Ausztriában is szép számmal akadnak. Rengeteget köszönhetünk szombathelyi referenciánknak, bemutatkozó anyagunkban büszkén mutattuk be a Szombathelyen létrehozott értéket. Tavaly májusi nyitásunk óta szép számmal érkeznek magyarok Grazba és környékére munkát keresni, és nem csak fiatalok. Aki kitartó és beszéli a német nyelvet, általában sikerrel jár. Havonta egy alkalommal magyar estet szervezünk honfitársainknak, hazai ízekkel, pálinkával és jó hangulattal. Van összetartás és segítőkészség a kint élő magyarok között, ami a kezdeti nehézségeket megkönnyíti.
 
- Az osztrák vásárlóerő nem hasonlítható össze a magyarral. Eddigi tapasztalataik szerint, és szerencséjükre Ausztria kávéfüggő ország, itt sokkal nagyobb az igény a kávékülönlegességek iránt. Az aktuális trend követése nélkül nehéz talpon maradni - hangsúlyozzák. A válság valamilyen szinten Ausztriában is érzékelhető, talán legjobban a borravalóval kapcsolatban tapasztalható: tíz évvel ezelőtt bőkezűbbek voltak a vendégek.
 
- Az osztrák ha kell tud spórolni, de neki van is miből. Abban bízunk, hogy Graz is megszereti a Bányát, amennyire Szombathely is megszerette - tették végül hozzá.
 

Rendezvényen a grazi Bánya Caféban. Kávéfüggő ország Fotó: Peltzer Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!