Bűnösök a posztógyár ledózerolói

Jogerős ítéletet hozott a Szombathelyi Törvényszék a volt kőszegi posztógyár lerombolása kapcsán indított perben. A bíróság a vádlottakat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Simon Erzsébet

A műemlék megrongálásának bűntette és más bűncselekmények miatt K. Sz. és társai ellen indított büntetőügyben a Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a Szombathelyi Városi Bíróság 2011. július 14-én kihirdetett ítéletét K. Sz. elsőrendű, M. A. másodrendű, L. A. harmadrendű, G. P. negyedrendű és N. G. hatodrendű vádlottak vonatkozásában akként változtatta meg, hogy az elsőrendű vádlott pénzmellékbüntetésre ítélését mellőzte. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét az érintett vádlottak vonatkozásában helybenhagyta a dr. Gombkötő Ottóné vezette büntetőtanács. A verdikt jogerős.

A Szombathelyi Városi Bíróság bűnösnek találta K. Sz.-t és N. G.-t bűnsegédként elkövetett műemlék megrongálásának bűntettében, az előbbi terhére közokirat-hamisítást is róttak. M. A.-t, L. A.-t és G. P.- t társtettesként elkövetett műemlék megrongálásnak bűntettében marasztalta el a bíróság.

Az elsőfokú hatóság K. SZ.-re fél év, börtönben letöltendő szabadságvesztést és félmillió forint pénzbüntetést szabott ki. (Az összeget végül nem kell megfizetnie az elsőrendű vádlottnak, erről rendelkezett a Szombathelyi Törvényszék.) M. A. és L. A. esetében maradt a nyolc hónapi börtön- és a nyolcszázezer forint pénzbüntetés, G. P.-t főbüntetésül egy év börtönre, mellékbüntetésül pedig ugyancsak nyolcszázezer forint megfizetésére kötelezték. N. G. nyolc hónap börtönt és félmillió forint pénzbüntetést kapott. A bíróság a kiszabott szabadságvesztések végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A volt kőszegi posztógyár ideiglenes műemléki védettség alatt állt épületrészeit 2008 tavaszán ledózerolták. Emiatt hat embert vádoltak meg, de a Kőszegi Városi Bíróság nem jogerősen felmentette őket. Ügyészi fellebbezés után új eljárás kezdődött a Szombathelyi Városi Bíróságon. Dr. Varga Roland bűnösnek találta a vádlottakat, s ezzel egytértett a Szombathelyi Törvényszék is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!