Lebontják a cigányprímás házát

Potenciális veszélyhelyzetet kíván feloldani Répcelak egy Csánigi utcai leromlott állapotú ház és gondozatlan telek megvásárlásával. Az ingatlan megszerzése évekbe tellett.

Simon Erzsébet

Folyamatban van annak a Csánigi utcai, csöppet sem szép látványt nyújtó háznak a lebontása, amelyet a telekkel együtt az önkormányzat már nagyon régóta szeretett volna megszerezni. A város képviselő-testülete az elmúlt évtizedben nemegyszer tűzte tanácskozásainak napirendjére a Répcelakon csak Farkas-féle házként emlegetett ingatlan megvásárlásának kérdését.

Mindeddig azonban nem jutottak egyről a kettőre, ugyanis a terület valamennyi tulajdonosát rendkívül nehéz volt felderíteni. Az ingatlan egykori birtokosai a Farkas család tagjai voltak, közülük a legismertebb Farkas Jenő prímás és nótaszerző, aki 1895-ben Répcelakon született, s ötvenéves korában Budapesten hunyt el. 

Zenei tanulmányait Szombathelyen végezte, majd tizennégy évesen megalakította a saját zenekarát, és Szombathely legismertebb zenészévé vált. Több európai országban is hegedült, Bécsben I. Ferenc József utolsó cigányprímásaként húzta. Nótaszerzőként is ismert, a rádióban néha felcsendül az Eltörött az ezüsthangú tilinkóm című szerzeménye.

A Farkas-féle ingatlan tulajdonrészeinek megszerzése már 2007-ben elkezdődött, a folyamat azonban csak nemrég zárulhatott le. Mégpedig az ismert prímás Budapesten élő, hetven éven túli fiának köszönhetően.

Farkas Jenő önzetlenül segítette az önkormányzatot a tulajdoni hányadok megszerzésében, ő maga ajándékként adta a részét. Üröm az örömben, hogy a házat megmenteni már nem lehet, a bontás elkerülhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!